Sałatka z młodych zielonych warzyw z cukinią w roli głównej w sosie miodowo - musztardowym

 To jedna z moich ulubionych letnich sałatek, która nie tylko orzeźwia i mimo swojej lekkości doskonale syci w upalne dni, to jeszcze super smakuje i pięknie wygląda. Jej główne składniki to młoda cukinia (żałuję, że tym razem bez kwiatów, które uwielbiam), pyszny, chrupiący, prosto z krzaczka groszek i delikatne listki młodziutkiego szpinaku. 

 

Sałatka z młodych zielonych warzyw z cukinią w roli głównej w sosie miodowo - musztardowym

 Sałatkę tę nazywam: "zielono mi":) i w takiej właśnie "świeżo-trawiastej" postaci lubię ja najbardziej;). Warto wiedzieć, że intensywnie zielony kolor roślin pochodzi od zawartego w nich chlorofilu, który jest wytwarzany pod wpływem słońca. Oprócz tego, że chlorofil różni się od hemoglobiny popełnianymi błędami ortograficznymi podczas dyktand;), to także zamiast żelaza, które jest zawarte w hemoglobinie posiada w swojej strukturze atom magnezu. Chlorofil ma więc bardzo podobny skład do hemoglobiny. Z tego powodu chlorofil to cenny składnik żywności, odznaczający się najwyższą gęstością odżywczą. Nie od dziś bowiem wiadomo, że zielone warzywa odżywiają najlepiej spośród wszystkich warzyw, są doskonałe dla serca i układu krążenia! Dlatego dieta oparta na zielonych roślinach ma wyłącznie same zalety, z których grzechem byłoby nie skorzystać!

 Nie każdy wie, że cukinię jada się na surowo. Tak! Zwłaszcza młoda jest przepyszna,  lekko maślana, delikatna w smaku i dla żołądka, bardzo zdrowa i cudownie chrupiąca:). A z dodatkiem słodko-kwaśnych dressingów smakuje jeszcze lepiej!. Jeśli do tej pory nie próbowałeś cukinii na surowo - bardzo polecam!

 Dressing do tej sałatki przygotowałam na bazie musztardy, niewielkiej ilości miodu, czosnku oraz soku z cytryny i oczywiście dobrej jakości oliwy. To sprawdzony już przeze mnie mix, który świetnie współgra z cukinią i pozostałymi składnikami tej sałatki, nadając jej rześki, lekko pikantny, słodko-kwaśny smak, charakter i końcowy sznyt!:).

 

Sałatka z młodych zielonych warzyw z cukinią w roli głównej w sosie miodowo - musztardowym


 Tym razem sałatkę tę przygotowałam w trochę inny, bardziej artystyczny sposób;), który szalenie przypadł do gustu nie tylko mnie:). Mam nadzieję, że Tobie również ta kompozycja nie tylko się spodoba, ale rozsmakujesz się w niej tak mocno jak ja, dzięki czemu zostanie obecna w Twoim menu...forever:).

To zielone cudo możesz jeść solo, ale równie genialnie smakuje z sadzonym jajkiem i chrupiącą bagietką:). 

 Łap przepis!

 

Sałatka z młodych zielonych warzyw z cukinią w roli głównej w sosie miodowo - musztardowym


 PRZEPIS



Składniki (na 1,2 porcje):

1. 1 młoda, średnia, nie przerośnięta cukinia,

2. Garść wyłuskanego młodego groszku cukrowego,

3. Liście młodego szpinaku (tyle, ile chcesz:) ,

4. Gałązka koperku,

5. 1 łyżeczka ulubionego, płynnego miodu. Jeśli Twój miód nie jest płynny, rozpuść go w kąpieli wodnej,

6. 1 łyżeczka soku z cytryny, 

7. 1 łyżeczka oleju rzepakowego (oliwa z oliwek dość znacząco zmienia smak tej sałatki),

8. 1 łyżeczka musztardy (najlepiej miodowej, ewentualnie sarepskiej),

9. 1 ząbek młodego czosnku,

10. Sól i pieprz do smaku.


Wykonanie:

1. Cukinię dokładnie wyszoruj pod bieżącą wodą. Nie obieraj,

2. Umytą cukinię ułóż poziomo na dużej desce do krojenia i zwykłą obieraczką (do ziemniaków) tnij  paski przeciągając wzdłuż cukinii. Mają powstać długie i dość szerokie wstążki à la tagliatelle,

3. Powstałe paski zwiń w ruloniki (jak na zdjęciach),

4. Na talerzu ułóż szpinak, następnie ruloniki z cukinii,

5. Dodaj groszek,

6. W niewielkiej miseczce dokładnie wymieszaj: miód, musztardę, olej, sok z cytryny, rozgnieciony lub przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dressing ma być gęsty, ale lekko płynny, dlatego w razie potrzeby dolewaj po odrobinie wody,

7. Sałatkę polej gotowym dressingiem,

 8. Na wierzch porwij gałązki koperku.

 

Zajadaj ze smakiem!:)


Sałatka z młodych zielonych warzyw z cukinią w roli głównej w sosie miodowo - musztardowym

 

 Czy wiesz, że..

1. Zielony groszek to niedojrzałe nasiona grochu zwyczajnego, który należy do rodziny bobowatych,

2. Ten 'znielubiony' dodatek do obiadu ma zaskakująco wiele właściwości zdrowotnych. To prawdziwa bomba witamin i minerałów. Jest bogaty głównie w witaminy z grupy B, witaminę A, C oraz K. Zawiera sporo żelaza, fosforu, magnezu i potasu. Jest też źródłem wielu przeciwutleniaczy m.in.: flawonoidów i karotenoidów.

3. Luteina i zeaksantyna należące do flawonoidów utrzymują oczy i wzrok w dobrej formie,

4. Zawiera duże ilości błonnika, który wspomaga układ pokarmowy,

5. Ma silne właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne, dlatego m.in. opóźnia procesy starzenia skóry,

6. Regularne jedzenie tych małych, zielonych kulek odmładza komórki, buduje mięśnie, wzmacnia kości, a także chroni serce,

7. Zawiera spore ilości białka przy niskiej kaloryczności, dlatego jest idealnym składnikiem diety dla osób uprawiających sporty i pracujących fizycznie. Właśnie dzięki zawartości białka, syci na długo i tym samym wspomaga odchudzanie,

8. Zielony groszek jest bardzo uniwersalny w kuchni. Można go jeść na surowo, gotować, dusić, piec oraz mrozić bez utraty wartości odżywczych

 9. Zawiera związki o silnym działaniu antynowotworowym - chlorofiliny. To pochodne chlorofilu, zielonego barwnika, który występuje w roślinach. Wiążą one związki, które mogą mieć działanie rakotwórcze i zapobiegają ich wchłanianiu do organizmu.

 P.S. O cukinii i jej odmładzająco-odkwaszających właściwościach pisałam już nie raz np. tutaj:). A w tym wpisie znajdziesz przepis na pyszne, cukiniowe spaghetti:).

Na temat szpinaku i jego super właściwości pisałam przy okazji przepisu na makaron ze szpinakiem:). 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © zorientowana.pl , Blogger