Prosta sałatka z cukinii i marchewki

 To bardzo prosta i szybka sałatka, którą mam nadzieję polubisz tak bardzo jak ja:). Jest przepyszna i super chrupka. Ostatnio dość często ją robię i zjadam po prostu solo lub do obiadu. Polecam spróbować:).

 

 
Sałatka z cukinii i marchewki


Składniki:


1. Jedna surowa, nieduża marchewka ze skórką,

2. Jedna, mała cukinia,

3. 1 łyżka oleju tłoczonego na zimno (ja użyłam sezamowego),

4. 1 łyżka sosu sojowego (Kikkoman),

5. 1 łyżka przefiltrowanej wody,

6. 1 łyżeczka musztardy sarepskiej,

7. ½ ząbka czosnku (opcjonalnie, choć uważam, że właśnie on dodaje tej sałatce charakteru),

8. Odrobinę soku z cytryny,

9. Szczypta kurkumy, pieprz,

10. Czarnuszka do posypania,

11. Pomidorki koktajlowe (opcjonalnie).



Wykonanie:


1. Cukinię i marchewkę szorujemy szczoteczką pod bieżącą wodą,

2. Cukinię obieramy, marchewkę pozostawiamy ze skórką,

3. Marchewkę wraz z cukinią tniemy obieraczką do warzyw na szerokie paski przez całą ich długość (mają powstać paski á la tagliatelle),

4. Paski cukinii wkładamy do miseczki lub na talerz, na przemian z paskami z marchewki,

5. Przygotowujemy sos. Oliwę, sos sojowy, wodę, musztardę, czosnek, kurkumę, pieprz i sok z cytryny blendujemy do uzyskania jednolitego płynu,

6. Polewamy potrawę sosem i posypujemy czarnuszką,

7. Odstawiamy do lodówki na ½ godziny, aby warzywa zmiękły, a smaki się połączyły.



 

Sałatka z cukinii i marchewki



 P.S. Z podanej ilości składników, sosu wychodzi na 2,3 porcje tej sałatki. Cukinię tniemy na paski do momentu pojawienia się pestek. Środka cukinii wraz z pestkami nie dodawaj do sałatki. Pozostały miąższ i pestki możesz później wykorzystać do innego dania np. do jajecznicy.

 

TIP: Za pomocą obieraczki do warzyw możesz uzyskać paski różnej szerokości. Tnąc warzywo w pozycji poziomej (na desce do krojenia) uzyskasz szerokie paski, a trzymając warzywo w ręce pionowo - węższe. 


Et voilà!

Smacznego!

 

 

Czy wiesz, że..?

 

Marchewka – to jedno z najbardziej odżywczych warzyw, źródło beta-karotenu, który oprócz innych właściwości znane jest głównie z tego, że mocno pobudza do pracy układ odpornościowy. Szczególnie cenne są świeżo wyciskane z niej soki, które stanowią jeden z głównych elementów terapii Gersona. Według ostatnich badań - jedna marchewka dziennie jest w stanie zredukować ryzyko udaru u kobiet o ponad 68%. Również Twoje oczy będą Ci wdzięczne za zjedzenie jednej marchewki dziennie. Jeśli przetniesz ją na pół, zauważysz, że wygląda jak ludzkie oko. To kolejna doskonała sugestia natury.

 

Cukinia – to ciągle niedoceniane warzywo o chyba najsilniejszych właściwościach alkalizujących spośród wszystkich warzyw. Jest niskokaloryczna i lekkostrawna, wspaniale smakuje na surowo. Zawiera ogromne ilości wody, zwiększając tym samym nawodnienie ciała. Nie kumuluje w sobie metali ciężkich. Dzięki zawartości luteiny i zeaksantyny (barwników roślinnych) chroni siatkówkę oka przed wszelkimi chorobami.


Czarnuszka
– zwana jest też czarnym kminem i była znana i doceniana już w starożytności. Ma wiele właściwości zdrowotnych, a najważniejsze z nich to działanie antybakteryjne, antypasożytnicze, przeciwgrzybiczne i antywirusowe. Chroni przed działaniem wszelkiego rodzaju promieniowania i wzmacnia układ odpornościowy. Spośród innych roślin wyróżnia ją niebywała zdolność do gojenia ran, zwłaszcza w przypadku problemów skórnych. Już w starożytności zwana była rośliną, która ‘leczy wszystko oprócz śmierci.’


2 komentarze:

  1. .. I znowu mnie zaskoczyłaś:)A przyciągnęło mnie zdjęcie tej sałatki.. wygląda pięknie:). co prawda, jak przeczytałam skład sosu to pomyślałam, że kompletnie mi to z tą sałatką nie współgra, jednak postanowiłam ci zaufać i spróbowac. Pobiegłam po sos sojowy, zrobiłam i.. oniemiałam. Jest przepyszna! Co prawda nie wyszło mi to tak ładnie jak Tobie, ale serio rewelacja:) Pozdrawiam serdecznie! Joanna

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki:). Również pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © zorientowana.pl , Blogger