Proste spaghetti cukiniowe z klopsikami w genialnym sosie pomidorowym

 To bardzo szybkie, mega proste i super odżywcze danie przygotujesz w zaledwie 10-15 minut. Nie robiłam pulpecików, ponieważ z braku czasu i zmęczenia, użyłam kupnych, roślinnych klopsików z Lidla. Bardzo je lubię, bo mają świetny smak i całkiem niezły skład. Użyłam również kupnej passaty pomidorowej, ale jeśli już ją kupuję to zawsze w kartoniku, nigdy w puszce. Choć z reguły staram się każdy posiłek przygotowywać sama od A-Z, to czasami zwyczajnie mi się nie chce, albo nie mam na to czasu. Wychodzę bowiem z takiego oto założenia: czasami można, czasami trzeba:)! 

 

Makaron cukiniowy z pulpecikami

Dlatego, w takie szalone, zapracowane dni jak ten, korzystam z opcji kupowania gotowych produktów, oczywiście pod warunkiem, że ich skład jest w miarę ok i nie zawiera konserwantów, barwników czy innych wynalazków. Mam pod tym względem swoje zdanie i ulubione, sprawdzone marki. Jedną z nich jest właśnie firma ‘dobra kaloria’, która w swojej ofercie ma głównie wegańskie produkty, oparte na naturalnych składnikach. To nasza rodzima (Tarnowskie Góry) i rodzinna firma, stworzona i prowadzona przez polską rodzinę. W jej asortymencie znajdziesz roślinne zamienniki mięsa, jak m.in. wspomniane klopsiki (na zdjęciu poniżej), kiełbaski, kebab i mięso mielone, które robione są głównie na bazie grzybów: pieczarek i boczniaków. Przede wszystkim jednak firma ta specjalizuje się w produkcji naturalnych słodyczy, głównie batonów i kulek super foods, bez użycia jakiegokolwiek cukru, za to z wykorzystaniem  naturalnych składników takich jak: miód, suszone daktyle i surowe kakao. Produkty tej marki dostępne są głównie w sieciach sklepów Lidl i Aldi.

 

klopsiki wegańskie

 

Klopsiki grzybowe, których użyłam do tego przepisu  mają w swoim składzie głównie boczniaki, wodę i naturalne aromaty: suszona cebula, suszony czosnek, suszony pomidor, suszona nać pietruszki, suszony seler. Ich cena to ok. 8 zł za 180-gramowe opakowanie. Nie wiem jak w Aldim, bo rzadko tam bywam, ale w Lidlu produkty ‘mięsne’ tej firmy znajdziesz w lodówkach, w strefie bio, a słodycze – przy kasach.

 

Trochę się rozpisałam, ale chciałam opowiedzieć o produktach (i firmie), które są godne polecenia, smaczne i które, pod względem jakości, stanowią doskonałą alternatywę dla podobnych, lecz niekoniecznie zdrowych produktów innych firm.
 

Lecimy z przepisem!

 

 

PRZEPIS


Składniki:

1. 1 średnia cukinia (wybierz w miarę prostą),

2. Klopsiki (jeśli masz czas, możesz zrobić własne),

3. 1 nieduża cebula,

4. 1-2 ząbki czosnku,

5. Passata pomidorowa (NIE z puszki!)

6. Mleko kokosowe (opcjonalnie),

7. Nieaktywne płatki drożdżowe (opcjonalnie),

8. 2,3 orzechy włoskie,

9. Garść natki pietruszki,

10. Oregano, słodka papryka, szczypta kurkumy, sól, pieprz.

 


makaron cukiniowy

 

Jeśli nie masz obieraczki julienne, możesz z powodzeniem użyć zwykłej obieraczki do warzyw – zobacz TUTAJ. Cukinię tnij na paski do momentu pojawienia się pestek. Możesz też, zamiast cukiniowego makaronu, użyć innego, ulubionego:). Z tym sosem każdy makaron smakuje wybornie:). W podlinkowanym poście dowiesz się również o najważniejszych właściwościach cukinii.


Wykonanie:


1. Na patelni podsmaż cebulę do zarumienienia (ja robię to zawsze na maśle klarowanym),

2. Dodaj passatę pomidorową,

3. Po chwili gotowania dodaj czosnek i przyprawy,

4. Gotuj 3-4 minuty,

5. Dodaj mleko kokosowe i płatki drożdżowe (opcjonalnie),

6. Dorzuć do sosu klopsiki i podgrzewaj jeszcze 2-3 minuty,

7. W trakcie gotowania sosu wyszoruj dokładnie cukinię i obierz ze skórki,

8. Za pomocą obieraczki julienne potnij cukinię na makaron (patrz zdjęcie powyżej),

9. Obrane orzechy podpraż na suchej patelni,

10. Makaron z cukinii wrzuć na patelnię z odrobiną wody,

11. Blanszuj dosłownie chwilę, około 1 minuty (makaron powinien być chrupki, ale w tym daniu - nie surowy),

12. Odcedź makaron i przełóż na talerz,

13. Wymieszaj z sosem i klopsikami,

14. Wierzch potrawy posyp orzechami i odrobiną natki pietruszki.


Gotowe:) Enjoy:)

 

makaron cukiniowy z pulpecikami


P.S. Sos pomidorowy z mlekiem kokosowym i płatkami drożdżowymi smakuje obłędnie. Ma głęboki, nietuzinkowy smak UMAMI. Płatki drożdżowe nadają mu lekko orzechowo-serowego aromatu, a mleko kokosowe - delikatnej, maślanej i aksamitnej konsystencji.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © zorientowana.pl , Blogger