Muffinki jajeczne z airfryer'a
Smaczne, kolorowe, przełamujące rutynę;). Tak w jednym, krótkim zdaniu można opisać puszyste muffinki powstałe z masy jajecznej, kolorowych warzyw i innych wybranych dodatków. Moim zdaniem to doskonała alternatywa dla tradycyjnej jajecznicy czy jajek jadanych w jakiejkolwiek innej postaci oraz świetny pomysł na pyszne, sycące, pełne białka i chrupiących warzyw śniadanie, przekąskę w ciągu dnia czy wczesną kolację;). Idealne także do zabrania ze sobą do pracy, do szkoły, na trening, a nawet w podróż, ponieważ łatwo je spakować, a co najważniejsze - równie dobrze smakują na ciepło jak i na zimno:).
Do masy jajecznej możesz dodać najprzeróżniejsze składniki: ulubione warzywa, suszone pomidory, oliwki, wędliny, pozostałe z obiadu ziemniaki, makarony, mięso czy inne dodatki oraz dowolne przyprawy. Miksuj dowolnie i stwórz swoje własne, najbardziej ulubione przez Ciebie wersje;). Ja, muffinki jajeczne najbardziej lubię z czerwoną papryką, z cukinią, startą marchewką, ze szczypiorkiem lub posiekaną rucolą;).
Tym razem muffinki, zamiast jak zwykle w piekarniku, przygotowałam w airfryerze, bo zwyczajnie nie chciało mi się odpalać piekarnika, czekać aż się nagrzeje no i.. zależało mi na czasie. Tak naprawdę, nie ma znaczenia czy upieczesz je w piekarniku czy w airfryerze, bo efekt jest dokładnie ten sam, choć w airfryerze przygotujesz je szybciej:).
Działamy!
PRZEPIS
Składniki (na 8-10 muffinek, w zależności od wielkości foremki):
1. 3-4 jajka, rozmiar M (wiadomo, że niebylejakie;)),
2. 1 łyżka gęstego, naturalnego jogurtu greckiego, który nada muffinkom puszystości i aksamitnej konsystencji (możesz użyć śmietanki 30%),
3. Pół czerwonej papryki, pokrojonej w drobną kostkę,
4. Niewielka garść startej lub pociętej w słupki (za pomocą obieraczki julienne) marchewki,
5. Drobno posiekany szczypior lub inne ulubione zioło,
6. 1 płaska łyżka płatków drożdżowych (dodatkowe witaminy z grupy B i lekko orzechowy smak;)) - opcjonalnie,
7. 1/2 łyżeczki kurkumy,
8. 1/2 łyżeczki kuminu (rzymskiego),
9. Szczypta oregano (moim zdaniem super pasuje do jajek),
10. Sól i pieprz do smaku.
Wykonanie:
1. Jajka wyjmij z lodówki co najmniej 20 minut przed zrobieniem dania i umyj je dokładnie pod bieżącą wodą,
2. Wbij jajka do miski, dodaj jogurt grecki lub śmietankę oraz wszystkie przyprawy,
3. Całość ubij trzepaczką na jednolitą, puszystą masę,
4. Dodaj pokrojone warzywa i wszystko delikatnie wymieszaj łyżką,
5. Foremki na muffinki wypełnij masą do 2/3 jej wysokości, ponieważ masa podczas pieczenia będzie wyrastać jak ciasto,
6. Tak przygotowane muffinki wstaw do piekarnika lub airfryera i piecz przez około 15 minut, w temp. 180 stopni aż do lekkiego zrumienienia.
Et voilà!:)
Smacznego!




Brak komentarzy:
Prześlij komentarz