Makaron orzo z kurkami w sosie z nerkowców
Sezon na kurki wciąż trwa i właśnie teraz w jego połowie te małe, zgrabne rudo-brązowe grzyby są najsmaczniejsze i najwartościowsze. O tym, że warto jeść sezonowo i na bieżąco korzystać z darów natury pisałam na blogu już nie raz. Matka Ziemia najlepiej wie, czego i jakich składników odżywczych potrzebujemy w czasie różnych pór roku, w określonej strefie geograficznej.
Kurki zwane pieprznikiem jadalnym mają charakterystyczny, lekko pieprzowy smak i wyczuwalny korzenny aromat. To, co wyróżnia je spośród innych grzybów, oprócz zawartości sporej ilości witamin i składników mineralnych, to imponująca ilość beta karotenu, o czym świadczy ich piękny pomarańczowy kolor. Wspomnę tylko, że beta karoten to silny przeciwutleniacz, który m.in. mocno winduje odporność i doskonale wzmacnia wzrok.
Jakiś czas temu napisałam małe kompendium wiedzy na temat grzybów, które zawiera wiele ciekawostek dotyczących tych interesujących darów natury, ich właściwości zdrowotnych, ale też... toksycznych. Zawarłam w nim też sporo praktycznych wskazówek m.in. odnośnie przechowywania grzybów, ich przyrządzania i... wiele, wiele innych:). Ten wpis swoją popularnością narobił niemałego zamieszania na moim blogu;). Jeśli jesteś ciekawy, zapraszam tutaj:).
Kurki świetnie nadają się do smażenia, duszenia, pieczenia i gotowania. Uwielbiają obecność masła i wszelkich kremowych sosów, również tych na bazie roślinnej. Masło, śmietana, orzechy świetnie komponują się z ich charakterną, pieprzną naturą, nadając im głębię i niepowtarzalny smak;).
Włoski makaron orzo o kształcie ziarenek ryżu (zwłaszcza ten wytwarzany z semoliny), w Grecji zwany kritharaki, idealnie nadaje się do gęstych, kremowych, maślano - śmietanowych dań. Dlatego w połączeniu z kurkami tworzy duet idealny:).
W moim daniu z kurkami w roli głównej, zamiast śmietany użyłam gęstego sosu z nerkowców, na który przepis podawałam przy okazji robienia makaronu ze szpinakiem czy też majonezu na bazie właśnie nerkowców:). Sos wzbogaciłam o zioła, sos sojowy i parmezan. Tak przygotowane danie przyniosło niezwykle smaczny, naładowany składnikami odżywczymi po same kokardy efekt:).
Nerkowce, w przeciwieństwie do śmietany, zawierają duże ilości cennych kwasów tłuszczowych, a także witamin i minerałów, co dodatkowo wzbogaca to danie w wartości odżywcze. O super mocach pysznych nerkowców dowiesz się więcej w moim przepisie na makaron ze szpinakiem:).
Zapraszam po przepis na to wyjątkowo proste, szybkie i przepyszne danie!
PRZEPIS
Składniki (na dwie porcje):
1. Makaron orzo tyle ile potrzebujesz (pół opakowania wystarczy na 2, a nawet 3 porcje),
2. Solidna garść nerkowców,
3. 1, 2 tacki świeżych kurek,
4. 1 średnia cebula,
5. 1/2 łyżki masła (klarowanego lub zwykłego),
6. 1/2 łyżki oleju do smażenia,
7. Odrobina startego parmezanu,
8. 2 szczypty suszonego tymianku,
9. Sól i pieprz do smaku,
10. 1-2 łyżki sosu sojowego (ja używam Kikkomann),
11. Natka pietruchy do smaku i dekoracji;)
Wykonanie:
Nerkowce:
1. Orzechy nerkowca namocz wcześniej przez około 3-4 godziny,
2. Po tym czasie dokładnie je przepłucz i przełóż do blendera,
3. Dodaj przefiltrowaną wodę i zblenduj na gładką masę. Masa nie powinna być zbyt gęsta (zgęstnieje jeszcze na patelni), dlatego w razie potrzeby dolewaj wodę.
Grzyby:
1. Kurki oczyść szczoteczką, a jeśli to Ci nie wystarcza przepłucz je szybko pod bieżącą wodą, a następnie dokładnie osusz papierowym ręcznikiem. Pozostaw je w całości,
2. Na patelni rozpuść odrobinę masła klarowanego, dodaj olej i na mocno rozgrzanym tłuszczu ułóż grzyby. Smaż na dość mocnym ogniu do zrumienienia z obu stron, mieszając jak najrzadziej. Nie dodawaj żadnych przypraw, zwłaszcza soli, bo grzyby zaczną puszczać wodę, stracą jędrność i prezencję;). Dopiero kiedy się przyrumienią, skrop je sosem sojowym i oprósz świeżo zmielonym pieprzem,
3. Zdejmij patelnię z ognia,
4. Zostaw kilka ładnych kurek do dekoracji.
I kolejno:
1. Na osobnej patelni, również na odrobinie masła i oleju podsmaż do zrumienienia pokrojoną w kostkę cebulę,
2. Dodaj zblendowane nerkowce i chwilę wszystko razem smaż. Jeśli masa zacznie zbyt mocno gęstnieć dodawaj powoli wodę z makaronu,
3. Wsyp ugotowany makaron i dokładnie wymieszaj,
4. Rozetrzyj w dłoniach suszony tymianek i dodaj do makaronu,
5. Wrzuć usmażone kurki wraz z sosem pozostałym po ich smażeniu, wszystko zamieszaj i duś jeszcze 3, 4 minuty,
6. Zetrzyj parmezan i zamieszaj,
7. Gotowe danie przełóż na talerz, udekoruj pozostałymi kurkami i natką pietruszki.
Enjoy:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz