Aksamitny makaron ze szparagami i łososiem

 Już jest!!! Sezon na szparagi właśnie się zaczął, co cieszy mnie ogromnie:). Kiedy tylko szparagi pojawiają się w sklepach, już wiem co będzie na śniadanie i obiad;). Dlatego dziś podzielę się z Tobą moim  ulubionym daniem - makaronem z zielonymi szparagami i łososiem w białym, aksamitnym sosie z koperkiem. To danie jest lekkostrawne, super pyszne, mega aksamitne i bardzo odżywcze. Obiecuję, że kiedy już raz go spróbujesz, będziesz do niego wracać. Ten smak potrafi zawrócić w głowie:). Do tego przygotujesz je błyskawicznie (5,6 minut), ponieważ zarówno makaron, którego użyłam jak i szparagi gotują się bardzo szybko.

 

makaron ze szparagami i łososiem

 

Szparagi są pyszne, lekkostrawne i zawierają ogromne ilości witamin i minerałów. Wcinaj ich jak najwięcej w sezonie, bo wtedy są najsmaczniejsze i najbardziej wartościowe!


Do tego dania używam makaronu ryżowego (wstążki), który jest dużo lżejszy od makaronu pszennego, ponieważ nie zawiera glutenu, ma niski indeks glikemiczny oraz jest nisko kaloryczny (w 100 g makaronu zawarte jest tylko 18 kcal). Po zjedzeniu go nie będziesz odczuwać ciężkości, spadku energii czy ospałości. Co do smaku – smakuje jak zwykły makaron, dlatego polecam go używać zamiast pszennych, ciężkich makaronów.
 

 


Lecimy z przepisem;)

 


PRZEPIS

 

 Składniki:


1. Makaron ryżowy – tyle, ile potrzebujesz (możesz użyć innego, ulubionego),

2. 4, 5 niewielkich plastrów wędzonego łososia (2 porcje),

3. 5,6 łodyg szparagów zielonych,

4. 1 niewielka cebula,

5. 3, 4 łyżki płatków drożdżowych (pisałam o nich TUTAJ),

6. ¾ szklanki mleka kokosowego (jeśli jesz nabiał możesz użyć 30% śmietanki),

7. Szczypta gałki muszkatołowej,

8. Sól, świeżo zmielony pieprz (do tego dania świetnie nadaje się pieprz cytrynowy - ja akurat nie miałam),

9. Odrobina soku z cytryny.



makaron ze szparagami i łososiem



Wykonanie:


1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu,

2. W tym czasie cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni z odrobiną oliwy,

3. Do cebuli dodaj mleko kokosowe lub śmietankę i zagotuj,

4. Plastry łososia pokrój w cienkie paski,

5. Szparagi dokładnie umyj i osusz. Pozbądź się z nich zdrewniałych części, chwytając każdą łodygę od dołu, mniej więcej w ¼ jej długości. Nie musisz tego specjalnie odmierzać - łodyga złamie się sama dokładnie w tym miejscu, w którym ma się złamać. Zielonych szparagów nie obieramy,

6. Odetnij główki szparagów (kwiatostany, które też są jadalne), a pozostałe części łodyg pokrój wzdłuż na cienkie plastry. Długie plastry podziel na 2 lub 3 części,

7. Pokrojone szparagi i ich główki dodaj do gotującego się makaronu pod sam koniec gotowania, dosłownie na minutę,

8. Odcedź makaron wraz ze szparagami (makaron ryżowy wymaga przelania zimną wodą po ugotowaniu, aby się nie sklejał),

9. Do sosu dodaj płatki drożdżowe, gałkę muszkatołową i pieprz. Z solą uważaj, bo łosoś jest bardzo słony,

10. Dodaj makaron, szparagi i łososia,

11. Wszystko delikatnie wymieszaj,

12. Skrop odrobiną soku z cytryny i podawaj z koperkiem.


Gotowe:)

Ciesz się smakiem:)

 

I prawie spałaszowane: 

 

Makaron z łososiem i szparagami



Czy wiesz, że..

 

1. Szparagi są niskokaloryczne – 100 g zawiera tylko 18 kcal! Dokładnie tyle, ile makaron ryżowy;),

2. Zawierają ogromne ilości witamin: A, C, E, K oraz witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy) i mikroelementy: potas, magnez, wapń, miedź, selen (o który dziś w diecie bardzo trudno), fosfor i mangan,

3. Są lekkostrawne i bardzo pożywne, zawierają spore ilości wody i błonnika,

4. Są bogate w białko – glutation, który wspaniale regeneruje i oczyszcza wątrobę,

5. Szparagi działają detoksykująco na cały organizm, a zwłaszcza na układ pokarmowy. Szczególnie dobrze oczyszczają wątrobę i nerki (charakterystyczny zapach moczu po zjedzeniu szparagów to związki siarki, które pomagają pozbyć się toksycznych substancji),

6. Mają silne działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne i przeciwstarzeniowe,

7. Wspomagają pracę mózgu i procesy myślowe,

8. Zielone szparagi rosną nad powierzchnią ziemi, a białe – pod,

9. Zielonych szparagów się nie obiera, białe – tak,

10. Zarówno białe jak i zielone szparagi można jeść na surowo, jednak gotowane zawierają więcej przeciwutleniaczy,

11. Sezon na szparagi trwa od kwietnia do czerwca,

12. Aby zachować jędrność i chrupkość szparagów przechowuj je jak kwiaty – w słoiku z wodą, kwiatami do góry i.. w lodówce.

P.S. Makaron ryżowy zawsze kupuję w Lidlu. Jego cena to 4,99 za 200 g. Wygląda tak:



Makaron ryżowy


2 komentarze:

  1. Makaron prze prze PYSZNY!!! Skradł serce calej mojej rodziny:) Naprawdę polecam! Na pewno bedę tu zaglądać, bo przpisy są ciekawe i serio pięknie wyglądają:). Kasia

    OdpowiedzUsuń

Copyright © zorientowana.pl , Blogger