Grzanki z ciemnego, ziarnistego pieczywa z jajkiem w koszulce i awokado

Tak podane jajka to świetna i pyszna alternatywa dla jajek na miękko czy jajecznicy. Możesz podawać je na śniadanie lub lunch – im wcześniej, tym lepiej, ponieważ to głównie posiłek wysokobiałkowy i wysokotłuszczowy (awokado zawiera zdrowe tłuszcze – więcej o nim pisałam TUTAJ), który mocno syci i trawi się dość długo. Dlatego, jedzenia go na kolację raczej nie polecam. Dodatek złożonych węglowodanów i ulubionych warzyw sprawia, że to danie jest doskonale zbilansowane, ponieważ zawiera wszystko, co powinien zawierać posiłek kompletny, a energia z niego uwalniana jest długo i powoli, dostarczając dobrej jakości paliwa Twojemu ciału i umysłowi. To doskonały początek dnia!


grzanki z pełnoziarnistego chleba z jajkiem w koszulce i awokado



PRZEPIS


Składniki:


1. Ciemny, pełnoziarnisty chleb,

2. Dobrej jakości jajka (najlepiej z zaufanego źródła),

3. Awokado,

4. Szczypta płatków drożdżowych,

5. Szczypta soli (najlepiej czarnej – kala namak),

6. Odrobina czarnuszki do posypania,

7. Ulubione warzywa.



grzanki z pełnoziarnistego chleba z jajkiem w koszulce i awokado



Wykonanie:


1. Z chleba przygotuj grzanki,

2. Awokado pokrój w plasterki i skrop cytryną,

3. Do gotującej się w garnku wody, dodaj sporą ilość octu,

4. Kiedy woda się zagotuje, zamieszaj ją szybko i dość intensywnie, tak aby powstał ‘wir’,

5. W sam środek tego ‘wiru’ wbij z możliwie najmniejszej wysokości jajko,

6. Gotuj przez kilkadziesiąt sekund, do momentu, kiedy białko mocno się zetnie,

7. Na grzanki wyłóż awokado, posyp płatkami drożdżowymi,

8. Na wierzch ułóż jajka i delikatnie przetnij je nożem tak, aby żółtko wypłynęło,

9. Posyp solą, czarnuszką, ulubionymi ziołami,

10. Podawaj z ulubionymi warzywami.

 

grzanki z pełnoziarnistego chleba z jajkiem w koszulce i awokado


Enjoy:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © zorientowana.pl , Blogger