Mega pyszna gruszka zapiekana z gorgonzolą i orzechami

 Tak przyrządzoną gruszkę możesz podawać jako przystawkę do obiadu (świetnie się sprawdzi przy wspólnym posiłku z rodziną czy przyjaciółmi), jako deser lub po prostu jako przekąskę w ciągu dnia. Połączenie sera pleśniowego z pieczoną gruszką i orzechami włoskimi to wyjątkowo dobrany tercet i prawdziwa eksplozja smaku:).  Dodatkowo podana w towarzystwie rucoli i granata smakuje obłędnie, wygląda wykwintnie i bardzo kolorowo. Gwarantuję, że zachwyci każdego.


Gruszka zapiekana z gorgonzolą i orzechami
 

To danie łączy w sobie wszystkie smaki: słodki, kwaśny, słony, ostry, gorzki (rucola) i cierpki (granat), które wzajemnie się przenikają i doskonale równoważą. To prawdziwa uczta nie tylko dla ciała, ale też oczu i.. duszy;).
 

Jeśli nie lubisz sera pleśniowego - zastąp go innym, ulubionym. Ta przystawka świetnie smakuje również z serem kozim.  A jeśli jesteś weganinem, mam dla Ciebie również taką wersję:).
 

Gruszka zapiekana z gorgonzolą i orzechami

 

Zaczynamy!

 


PRZEPIS

 

Składniki:


1. 2 w miarę duże gruszki (dojrzałe, ale nie przejrzałe) – 2 porcje,

2. Ser gorgonzola (lub inny),

3. Garść obranych orzechów włoskich,

4. Kilka listków rucoli,

5. Owoc granatu,

6. Ulubiony słodzik (u mnie syrop kokosowy, o którym pisałam TUTAJ),

7. Odrobina soku ze świeżej cytryny,

8. Odrobina świeżo zmielonego pieprzu lub szczypta chili (opcjonalnie).

 

 
Wykonanie:


1. Gruszki dokładnie umyj (nie obieraj!),

2. Przetnij je wzdłuż, pozostawiając ogonki,

3. Delikatnie wydrąż środki wraz z pestkami,

4. Skrop gruszki sokiem z cytryny dla lepszego smaku oraz żeby nie ściemniały,

5. Wypełnij środki pokruszonym serem (tyle ile lubisz),

6. Polej ulubionym słodzikem (jeśli używasz zwykłego cukru, rozpuść go najpierw w ciepłej wodzie),

7. Posyp wierzch orzechami,

8. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C (termoobieg) i piecz ok. 10-15 minut do rozpuszczenia sera i lekkiego zarumienienia orzechów,

9. Zaglądaj często do piekarnika – gruszka powinna być upieczona, lecz nadal lekko chrupka. Zbyt długo pieczona zrobi się 'ciapowata',

10. Po wyjęciu z piekarnika polej powstałym podczas pieczenia sosem i dodaj na wierzch odrobinę świeżo zmielonego, czarnego pieprzu lub chili (opcjonalnie),

11. Podawaj z listkami rucoli i granatem.

 


Gruszka zapiekana z gorgonzolą i orzechami


Wersja wegańska wymaga zrobienia ‘sera’ z nerkowców i płatków drożdżowych (pisałam o nich TUTAJ). Jak go zrobić?


1. Garść nerkowców namocz przynajmniej na 2, 3 godziny,

2. Odlej wodę, wypłucz nerkowce i przełóż do blendera,

3. Dodaj 2 łyżki płatków drożdżowych, sól i odrobinę wody,

4. Miksuj do uzyskania dość gęstej konsystencji,

5. Użyj jak w przepisie zamiast sera.


Gotowe:) Smacznego!


Gruszka zapiekana z gorgonzolą i orzechami


 Czy wiesz, że…

 

1. Gruszki są niskokaloryczne (1 owoc zawiera ok. 60kcal) i mają niski indeks glikemiczny,

2. Zawierają naprawdę spore ilości łatwo przyswajalnego błonnika, który wspomaga trawienie, odżywia florę bakteryjną oraz wspomaga wchłanianie składników odżywczych,

3. Gruszki są bogate w pokaźną ilość antyoksydantów, które przeciwdziałają starzeniu się organizmu,

4. Mogą pochwalić się dużą zawartością witaminy K, bez której wchłanianie witaminy D jest praktycznie niemożliwe. Witamina K wspomaga również krzepnięcie krwi,

5. Podobnie jak banany zawierają spore ilości potasu, potrzebnego dla prawidłowego funkcjonowania serca i układu krwionośnego oraz układu nerwowego. Potas reguluje również gospodarkę wodno-elektrolitową organizmu,

6. Gruszki zawierają znaczne ilości wody, dlatego świetnie nawadniają organizm. Większość owoców i warzyw zawiera tzw. wodę strukturalną zwaną również wodą 'żywą', czyli taką, która naturalnie występuje w naturze i jest pełna witamin i minerałów. Woda z kranu czy woda butelkowana nie posiada już takich właściwości i nazywana jest wodą 'martwą', ponieważ żeby znaleźć się w kranie czy butelce poddawana jest wielu procesom oczyszczającym (chlor, wapń), które niszczą jej strukturę i pozbawiają większości witamin i minerałów powodując, że staje się trudno przyswajalna przez organizm człowieka i tym samym praktycznie bezużyteczna :(. Woda strukturalna jest z kolei łatwo przyswajalna i bardzo szybko wchłaniana przez komórki, dzięki czemu świetnie nawadnia ciało. Jedz jak najwięcej owoców i warzyw, wyciskaj z nich soki i ciesz się doskonałym samopoczuciem!

 


 

2 komentarze:

  1. Pycha, słodziutkie, smaczne z charakterem. Deser, ale ja łasuch zrobiłam to danie na obiad. Dla mnie bomba :-))) Pozdrawiam Bogusia

    OdpowiedzUsuń

Copyright © zorientowana.pl , Blogger