Najlepsze wegańskie lody domowe (z oliwą z oliwek i kremem balsamicznym)

 Lody, na które podam Ci dziś przepis są mega pyszne, super kremowe i bardzo zdrowe. Do tego zrobisz je samodzielnie w domu dosłownie w 2 minuty. Przygotowanie ich podstawowej wersji wymaga użycia zaledwie dwóch  składników. Ich ogromną zaletą jest to, że nie zawierają nabiału (mleka, śmietany), syropu glukozowo-fruktozowego ani żadnych innych chemicznych dodatków, które znajdziesz praktycznie w każdych lodach.

 

wegańskie lody domowe


Smak tych lodów jest naprawdę warty grzechu, a podanie ich z oliwą z oliwek i kremem balsamicznym, choć mocno zaskakujące, to jednak wyjątkowo udane. Polecam spróbować:). Tak podane lody po raz pierwszy jadłam (już dobrych kilka lat temu) w jednej ze słynnych warszawskich restauracji. Muszę przyznać, że wtedy to połączenie lekko mnie zszokowało, ale kiedy spróbowałam, wiedziałam już, że to będą moje ulubione dodatki do lodów;). Jeśli jednak Tobie takie zestawienie ‘nie leży’, użyj innych, ulubionych produktów, owoców, sosów lub po prostu jedz je solo. Te lody smakują świetnie również bez żadnych dodatków.


Skoro mowa o lodach – słówko o łączeniu i jedzeniu lodów z.. owocami. Dobrze przeczytałeś. To bardzo ważna kwestia, ponieważ większość ludzi tak właśnie je lody, przez co nieświadomie sobie szkodzi.  A najbardziej cierpią osoby z problemami układu pokarmowego.

 


Łączenie lodów (i ogólnie nabiału) z owocami

 

Wiele osób, do lodów zrobionych na bazie mleka krowiego lub śmietany dodaje owoce, nie wiedząc, że takie połączenie jest dla organizmu bardzo niekorzystne. A to z tego powodu, że zarówno nabiał jak i owoce zawierają cukry, które jednak znacznie się od siebie różnią.  Nabiał zawiera cukry złożone: laktozę i kazeinę, natomiast owoce – cukry proste: fruktozę, glukozę i sacharozę. Oba rodzaje cukrów nie powinny być jedzone razem, bo wzajemnie się wykluczają. Dzieje się tak dlatego, ponieważ do strawienia cukrów złożonych potrzebne są zupełnie inne enzymy niż do strawienia cukrów prostych, dlatego łączenie ich w jednym posiłku (również w koktajlach) jest wyjątkowo koszmarnym pomysłem. Nabiał i owoce jedzone razem nie zostaną odpowiednio strawione, ale będą silnie fermentować w jelitach, niszcząc dobrą florę bakteryjną i jednocześnie powodując zgagę, wzdęcia, ból brzucha i rozwolnienia. Znam jednak wiele osób, które po takim łączeniu produktów nie odczuwają żadnych dolegliwości lub też.. nie zauważają ich.  Brak objawów fizycznych nie oznacza jednak wcale, że u tych osób problem nie występuje. Bynajmniej. Czy tego chcesz, czy nie – dotyczy każdego, tyle, że manifestuje się różnie. Niekorzystna fermentacja, która mocno zaburza florę jelitową objawia się także, a może nawet przede wszystkim, na płaszczyźnie emocjonalnej (pamiętaj: jelita to drugi mózg). Do tego typu objawów należą: nerwowość połączona z nadmierną potliwością, niepokój, agresja, napady złości, brak koncentracji oraz zaburzenia snu, których prawie nikt nie kojarzy i nie wiąże z nieprawidłowym zestawianiem produktów żywnościowych. Dlatego, jeśli tylko możesz unikaj połączenia nabiału z owocami.

 


PRZEPIS

 

Składniki:

1. 4, 5 obranych, mocno dojrzałych bananów (najlepiej z brązowymi plamkami na skórce),

2. 2 kopiate łyżki dobrej jakości masła orzechowego,

3. 1, 2 łyżki mleka kokosowego (opcjonalnie, choć to ono nadaje lodom aksamitności),

4. Ulubiony słodzik (ja go nie dodaję, bo dla mnie banany są wystarczająco słodkie),

5. Drobno posiekane, ulubione orzechy, bakalie, owoce, owoce suszone (opcjonalnie),

6. ½ łyżeczki oliwy z oliwek (opcjonalnie),

7. 1 łyżeczka kremu balsamicznego (opcjonalnie).

 

 
Wykonanie:


1. Banany, masło orzechowe i mleko kokosowe włóż do blendera,

2. Miksuj przez około 1 minutę, bez przerwy,

3. Przełóż masę do pojemnika, w którym je zamrozisz,

4. Jeśli dodajesz orzechy lub bakalie dodaj je do masy i dokładnie wymieszaj,

5. Zamroź,

6. Podawaj tak jak lubisz:). 

 

 

wegańskie lody domowe

 

Enjoy:)

 

P.S. Osobiście te lody uwielbiam z ziarenkami wanilii, które dodaję przed zamrożeniem. Niestety, kupienie w sklepie lasek wanilii jest dość trudne i... niezbyt tanie.
 

Masło orzechowe, którego używam kupisz w Lidlu, podobnie jak krem balsamiczny. A oto one:

 

masło orzechowe z lidla


 

krem balsamiczny z lidla




Czy wiesz, że…

 

1. Im więcej brązowych plamek na skórce banana, tym jest on słodszy i zdrowszy. Brązowe plamki oznaczają wysoką zawartość tryptofanu czyli aminokwasu, który nie jest wytwarzany przez organizm samodzielnie, dlatego powinien być dostarczany wraz z żywnością. To bardzo ważny aminokwas, ponieważ uczestniczy w produkcji: serotoniny (hormonu wywołującego szczęście i zadowolenie) oraz melatoniny (hormonu wywołującego sen).

2. Wiele osób często wyrzuca banany z plamkami, a to duży błąd, bo te z plamkami są dużo zdrowsze i bardziej wartościowe. Takie banany często można kupić w sklepach przecenione lub w promocji – ja na tym korzystam podwójnie:).

3. Banany są źródłem łatwo przyswajalnego białka, węglowodanów, witaminy A, witamin z grupy B, potasu, żelaza, fosforu oraz innych witamin i minerałów.

4. Dzięki zawartości tryptofanu banany poprawiają nastrój, dlatego będą bardzo korzystne dla osób z depresją.

5. Dzięki zawartości żelaza pobudzają produkcję hemoglobiny i tym samym leczą niedokrwistość.

6. Duża zawartość potasu bardzo skutecznie obniża ciśnienie tętnicze, wspomaga serce i układ krwionośny, a także obniża stres. Potas wysyła tlen do mózgu i reguluje gospodarkę wodną organizmu.

7. Witaminy z grupy B korzystnie wpływają na układ nerwowy: pomagają go uspokoić, regenerują i odżywiają.

8. Jedzenie bananów wspomaga i regeneruje żołądek i jelita, pomaga przy zaparciach.

9. Banany neutralizują nadmiar kwasu żołądkowego i zmniejszają podrażnienie błony śluzowej żołądka. Dlatego pomogą na zgagę i będą idealne przy wszelkich problemach jelitowo-żołądkowych.

10. Przeciwdziałają mdłościom, dlatego idealne będą dla kobiet w ciąży i osób z chorobą lokomocyjną.

11. Skórka banana, a dokładnie jej wewnętrzna strona znana jest ze zdolności zmniejszania obrzęków, podrażnień a także z właściwości wybielających.

12. Przyłożenie wewnętrznej skórki banana do miejsca ukąszenia przez owada lub w miejscu poparzenia, dość szybko zniweluje opuchliznę, podrażnienie i nieprzyjemne uczucie pieczenia czy swędzenia.

13. Dzięki skórce z banana dość szybko pozbędziesz się kujarzek. Jak to zrobić? Wytnij odpowiedni kawałek skórki, przyłóż wewnętrzną stroną do miejsca, w którym powstała kurzajka i zaklej plastrem. Noś przez całą dobę i zmieniaj ‘opatrunek’ na świeży co kilka godzin. Kurzajki, po kilku dobach po prostu odpadną:).

14. Skórka z banana to również doskonały sposób na wybielenie zębów. Każdego wieczora, po umyciu zębów pocieraj je wewnętrzną stroną skórki przez 1-2 minuty. Po ok. miesiącu efekty Cię zaskoczą;).

15. Według najnowszych badań, zjedzenie tylko jednego banana dziennie zmniejsza ryzyko zgonu w wyniku udaru mózgu aż o 40%!

 

wegańskie lody domowe

 





2 komentarze:

  1. Połączenie banana i masła orzechowego to jest smak, którego potrzebowałam w życiu ;)
    Obłędne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowało☺️.Polecam się!

      Usuń

Copyright © zorientowana.pl , Blogger