Pieczony młody kalafior w towarzystwie maślanych szparagów

Jak to pieczony kalafior?! Ano tak to;). Zarówno kalafior jak i szparagi to jedne z moich ulubionych, nowalijkowych warzyw, od momentu, kiedy przekonałam się jak pysznie mogą smakować nie tylko gotowane, ale kiedy są przypieczone i chrupiące. Podczas (niezbyt długiego) pieczenia kalafior nie traci tylu witamin i minerałów jak w trakcie gotowania, jego smak staje się bardziej wyrazisty, a konsystencja nadal pozostaje delikatna, subtelna. Z dodatkiem odrobiny startego parmigiano reggiano nabiera orzechowej nuty, która dodatkowo podkreśla jego "kalafiorowy" smak. Tak powstało dość urodziwe, lekkie i super pyszne danie:). Delikatny, aromatyczny, rozpływający się w ustach pieczony kalafior wraz z chrupiącymi, aksamitnymi szparagami to prawdziwa uczta dla podniebienia!


pieczony kalafior z maślanymi szparagami


Zapraszam po przepis!

PRZEPIS


Składniki:

1. Średni, świeży kalafior,

2. 4,5 sztuk zielonych szparagów,

3. 2 łyżeczki masła klarowanego,

4. 1,2 ząbki czosnku,

5. Starty parmigiano reggiano (ilość według uznania),

6. Sól i pieprz do smaku,

7. 1,2 jajka.



Wykonanie:


Kalafior:

1. Pozbądź się liści z kalafiora wraz z łodygami i umyj go dokładnie,

2. Podziel go na różyczki,

3. Piekarnik nagrzej do 200 stopni C,

4. Na patelni rozpuść 1 łyżeczkę masła klarowanego i ułóż na niej różyczki kalafiora,

5. Smaż po 2,3 minuty z obu stron, do zrumienienia. Ten zabieg spowoduje, że po upieczeniu kalafior będzie rozkosznie mięciutki w środku i cudownie chrupiący z wierzchu. I szybciej się upiecze;),

6. Podsmażonego kalafiora odstaw na 5-10 minut do ostygnięcia, a następnie natrzyj go czosnkiem (opcjonalnie), posyp solą i świeżo zmielonym pieprzem. Nie dodawaj już żadnego tłuszczu.

7. Różyczki przełóż do żaroodpornego naczynia i zapiekaj przez ok. 15-20 minut do miękkości,

8. W połowie czasu pieczenia posyp kalafior startym serem,

9. Po upieczeniu przełóż na talerz.


Szparagi:

1. Szparagi dokładnie umyj, odłam zdrewniałe końcówki i obierz, pozostawiając główki,

2. Szparagi wrzuć do wrzącej, osolonej wody i gotuj bez przykrycia na średnim ogniu 3, 4 minuty,

3. Po ugotowaniu przełóż szparagi do naczynia z zimną wodą (żeby nie straciły koloru) i chwilę poczekaj,

4. Na patelni rozpuść 1 łyżeczkę masła i na średnim ogniu smaż dosłownie przez chwilę z każdej strony osuszone szparagi. Powinny być al dente,

5. Ułóż na talerzu obok kalafiora,

6. Podawaj z jajkiem sadzonym (opcjonalnie).

 

pieczony kalafior z maślanymi szparagami



Smacznego!:)


pieczony kalafior z maślanymi szparagami


P.S. O super właściwościach szparagów pisałam przy okazji moich innych przepisów ze szparagami w roli głównej m.in. w przepisie na makaron ze szparagami. Natomiast peany na cześć kalafiora wzniosłam podczas przyrządzania z niego steka:).




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © zorientowana.pl , Blogger