Pieczony młody kalafior w towarzystwie maślanych szparagów
Jak to pieczony kalafior?! Ano tak to;). Zarówno kalafior jak i szparagi to jedne z moich ulubionych, nowalijkowych warzyw, od momentu, kiedy przekonałam się jak pysznie mogą smakować nie tylko gotowane, ale kiedy są przypieczone i chrupiące. Podczas (niezbyt długiego) pieczenia kalafior nie traci tylu witamin i minerałów jak w trakcie gotowania, jego smak staje się bardziej wyrazisty, a konsystencja nadal pozostaje delikatna, subtelna. Z dodatkiem odrobiny startego parmigiano reggiano nabiera orzechowej nuty, która dodatkowo podkreśla jego "kalafiorowy" smak. Tak powstało dość urodziwe, lekkie i super pyszne danie:). Delikatny, aromatyczny, rozpływający się w ustach pieczony kalafior wraz z chrupiącymi, aksamitnymi szparagami to prawdziwa uczta dla podniebienia!
Zapraszam po przepis!
PRZEPIS
Składniki:
1. Średni, świeży kalafior,
2. 4,5 sztuk zielonych szparagów,
3. 2 łyżeczki masła klarowanego,
4. 1,2 ząbki czosnku,
5. Starty parmigiano reggiano (ilość według uznania),
6. Sól i pieprz do smaku,
7. 1,2 jajka.
Wykonanie:
Kalafior:
1. Pozbądź się liści z kalafiora wraz z łodygami i umyj go dokładnie,
2. Podziel go na różyczki,
3. Piekarnik nagrzej do 200 stopni C,
4. Na patelni rozpuść 1 łyżeczkę masła klarowanego i ułóż na niej różyczki kalafiora,
5. Smaż po 2,3 minuty z obu stron, do zrumienienia. Ten zabieg spowoduje, że po upieczeniu kalafior będzie rozkosznie mięciutki w środku i cudownie chrupiący z wierzchu. I szybciej się upiecze;),
6. Podsmażonego kalafiora odstaw na 5-10 minut do ostygnięcia, a następnie natrzyj go czosnkiem (opcjonalnie), posyp solą i świeżo zmielonym pieprzem. Nie dodawaj już żadnego tłuszczu.
7. Różyczki przełóż do żaroodpornego naczynia i zapiekaj przez ok. 15-20 minut do miękkości,
8. W połowie czasu pieczenia posyp kalafior startym serem,
9. Po upieczeniu przełóż na talerz.
Szparagi:
1. Szparagi dokładnie umyj, odłam zdrewniałe końcówki i obierz, pozostawiając główki,
2. Szparagi wrzuć do wrzącej, osolonej wody i gotuj bez przykrycia na średnim ogniu 3, 4 minuty,
3. Po ugotowaniu przełóż szparagi do naczynia z zimną wodą (żeby nie straciły koloru) i chwilę poczekaj,
4. Na patelni rozpuść 1 łyżeczkę masła i na średnim ogniu smaż dosłownie przez chwilę z każdej strony osuszone szparagi. Powinny być al dente,
5. Ułóż na talerzu obok kalafiora,
6. Podawaj z jajkiem sadzonym (opcjonalnie).
Smacznego!:)
P.S. O super właściwościach szparagów pisałam przy okazji moich innych przepisów ze szparagami w roli głównej m.in. w przepisie na makaron ze szparagami. Natomiast peany na cześć kalafiora wzniosłam podczas przyrządzania z niego steka:).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz