Lody chałwowe
Lody zrobione samodzielnie w domu z naturalnych składników są zawsze lepszym wyborem niż te kupowane w sklepie czy w niektórych lodziarniach. A najlepiej jeszcze bez nabiału i cukru. Pamiętaj, że łączenie nabiału z owocami i/lub z cukrem (cukry mleczne + cukry proste) jest dla organizmu bardzo niekorzystne, o czym więcej pisałam tutaj, przy okazji mojego innego przepisu na domowe lody. Dodatkowo zbyt częste jedzenie mrożonego nabiału z cukrem jest, według TCM, wprost proporcjonalne do ilości przeziębień jesienią i zimą.
Czym zastąpić nabiał i cukier?
Możliwości jest naprawdę wiele. Mleko czy różnego rodzaju śmietanki można zastąpić napojami roślinnymi, np.: migdałowym, owsianym, czy sojowym, mlekiem kokosowym, mlekiem lub kremowym serkiem kozim (tak!), śmietanką z nerkowców lub migdałów, które także możesz zrobić samodzielnie w domu, tak jak na przykład tutaj;). Jako bazy do lodów możesz również użyć dojrzałych bananów czy awokado, które nadadzą Twoim lodom puszystej kremowości:). Zamiast cukru używaj naturalnych słodzików: syropu klonowego, z agawy, syropu kokosowego (odpowiedź czym jest i jakie są jego właściwości, znajdziesz tutaj), a także dobrej jakości suszonych: daktyli, śliwek, mango czy nawet rodzynek.
Ponieważ zrobienie lodów w domu wymaga cierpliwości, głównie ze względu na czas ich mrożenia, najlepiej jest je przygotować wieczorem. Same przepisy natomiast są banalnie proste i szybkie w wykonaniu. Często wystarczy zmiksować 2,3 składniki i gotowe;).
A dla uzyskania pożądanego kształtu możesz je mrozić w specjalnych foremkach do lodów lub w zwykłych pojemnikach a potem nakładać je łyżką do lodów, tworząc apetyczne kulki lub na wzór lodów włoskich - szpatułką lub zwykłą łyżką, uzyskując nieregularne, artystyczne formy:).
Moje lody chałwowe to dwa składniki główne: mleko kokosowe i naturalna turecka chałwa oraz dwa, nooo.. trzy dodatki: naturalny ekstrakt waniliowy, odrobina syropu kokosowego, a do smaku.. kremowy ocet balsamiczny! Tak!
Choć połączenie lodów z octem balsamicznym jest z pewnością nietypowe i poza pierwszym zdziwieniem może również wzbudzać inne odruchy (niekoniecznie te pożądane;), to uwierz mi na słowo, że jest wyjątkowo trafione;). Ocet balsamiczny - gęsty, kremowy, słodko-kwaśny, z nutą owocową i lekko... drewnianą (wskutek długiego leżakowania w beczkach), później idealnie.. leżakuje na lodach;). Choć niezbyt długo:).
Ocet balsamiczny produkuje się w północnych Włoszech, w regionie Emilia-Romagna, w okolicach urokliwego miasteczka Modena, skąd również pochodzi sławny tenor: Luciano Pavarotti;). Na obrzeżach Modeny znajduje się wiele winnic, w których, z lokalnych winogron powstaje prawdziwe czarne złoto: słynne na cały świat Aceto Balsamico Tradizionale di Modena. Podobno sam Mark Zuckerberg kupił w jednej z tamtejszych winnic butelkę 100-letniego octu balsamicznego za 200 euro!
To właśnie w Modenie udało mi się spróbować legendarnych lodów z oryginalnym Aceto Balsamico Tradizionale di Modena, które serwuje specjalizująca się w produkcji naturalnych lodów i oczywiście jak przystało na typową, włoską gelaterię z wieloletnią tradycją - lodziarnia Bloom. Tamtejsze lody były jednymi z najlepszych, jakie jadłam w życiu:). Dlatego, jeśli będziesz w okolicy Modeny, mocno polecam ich spróbowanie;).
![]() |
Gelateria Bloom, Włochy, Modena |
![]() |
Lody waniliowe z aceto balsamico w Gelaterii Bloom |
Tymczasem, zapraszam na super kremowe, przepyszne i nieprzesłodzone.. lody chałwowe!
PRZEPIS
Składniki (na 1 litr lodów):
1. 1 puszka mleka kokosowego (400 ml),
2. 300 g dobrej jakości chałwy,
3. 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
4. 1 łyżka naturalnego słodzika (u mnie syrop kokosowy),
5. 1 łyżeczka aceto balsamico,
6. Wafelki (opcjonalnie).
Wykonanie:
1. Mleko kokosowe schłodź w lodówce przez noc. Kiedy dobrze się schłodzi na wierzchu z mleka wytworzy się warstwa kremu kokosowego, pozostawiając na spodzie płyn (mleko),
2. Krem kokosowy przełóż do miski, dodaj wanilię oraz naturalny słodzik,
3. Miksuj do uzyskania konsystencji bitej śmietany,
4. Pozostałe w puszce mleko przełóż do blendera, dodaj chałwę i zmiksuj na gładką masę,
5. Gotową masę przełóż do kokosowej bitej śmietany i dokładnie wymieszaj,
6. Zamroź,
7. Polej octem balsamicznym i podawaj jak lubisz:). Ja przełożyłam je maślanymi wafelkami.
Enjoy!:)
Ciao!
😊
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz