Polędwiczki z dorsza na purée z młodych marchewek z aksamitnym ryżem z cukinią
Kiedy w warzywniakach i na straganach pojawia się młoda marchew, purée z młodych marchewek jest częstym i bardzo wyczekiwanym gościem na moim stole;). W moim menu to absolutny wiosenny must have:).
Dlaczego tak hołubię młodą marchew? Otóż, oprócz tego, że jest jednym z najzdrowszych, bo najbardziej odżywczych warzyw, które doskonale windują odporność - w surowej postaci jest rozkosznie soczysta, ma delikatnie słodki, bardzo świeży, leciutko cytrusowy smak, dzięki czemu wyciskane z niej soki czy wiosenne surówki są wyjątkowo smaczne i orzeźwiające. Z kolei ugotowana, z dodatkiem odrobiny masła zachwyca delikatnością i kremowością, a dzięki szczypcie soli - idealnie zrównoważoną słodyczą:). Nie mogę też przejść bez emocji obok jej obłędnie pomarańczowego koloru, który nadaje potrawom pięknego wyglądu, wyrazistości i charakteru;).
Purée z młodych marchewek jest bardzo delikatne, dlatego podane z innymi warzywami czy z delikatną rybą, tak jak w daniu, które dziś przygotowałam, głośno domaga się towarzystwa. Z tego powodu postanowiłam, a raczej wymyśliłam, żeby połączyć je z ryżem a ryż.. z młodą cukinią (takie szybkie risotto:). Ten miks, mimo, że mało oczywisty ukazał w efekcie wyjątkowo smaczne, spójne i bardzo harmonijne danie:). Delikatne polędwiczki z dorsza, aksamitny ryż z lekko chrupiącą cukinią, cudownej urody i słodyczy purée marchewkowe połączyły siły, tworząc danie idealne:). Moim zdaniem, zgadza się tu wszystko!
Zapraszam!
PRZEPIS:
Składniki (na 1 porcję):
1. 1 polędwiczka z dorsza lub inna ulubiona ryba,
2. 4-5 młodych, niedużych marchewek,
3. 1/2 średniej, młodej cukinii,
4. 3/4 szklanki ryżu (u mnie basati),
5. 1 łyżka masła klarowanego (lub zwykłego),
6. 1, 2 ząbki czosnku,
7. Sól i pieprz do smaku,
8. Odrobina soku z cytryny,
9. Natka pietruszki do posypania.
Wykonanie:
Ryba:
1. Rybę dokładnie umyj i odsącz. Skrop delikatnie cytryną i dopraw solą, pieprzem lub innymi ulubionymi przyprawami (ja lubię do ryby pieprz cytrynowy). Jeśli ryba nie jest zbyt tłusta możesz pominąć cytrynę;),
2. Polędwiczki pokrój na mniejsze kawałki,
3. Na patelnię dodaj łyżeczkę masła klarowanego i łyżeczkę oleju do smażenia,
4. Usmaż rybę na delikatny, złoty kolor. Pamiętaj, że ryba nie lubi i nie potrzebuje długiego smażenia czy pieczenia. Wystarczy jej 3-4 minuty z jednej i z drugiej strony,aby była idealna.
5. Przełóż na talerz.
Purée marchewkowe:
1. Marchewki dokładnie wyszoruj pod bieżącą wodą, pokrój na większe kawałki i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości (ja młodych marchewek nie obieram),
2. Ugotowane marchewki zblenduj na gładkie purée z dodatkiem 1/2 łyżki masła i odrobiną soli. To wszystko;),
3. Wyłóż na talerz.
Ryż z cukinią (ryż najlepiej jest ugotować dzień wcześniej - będzie lepszy i zdrowszy;)
1. Ryż wypłucz pod bieżącą wodą do momentu, kiedy woda będzie czysta i klarowna. Namaczaj go w czystej wodzie przez pół godziny,
2. Do garnka wlej taką samą ilość wody jak ilość ryżu czyli 3/4 szklanki. Zagotuj wodę.
3. Ryż odcedź z wody, w której się moczył i dodaj go do wrzącej, lekko osolonej wody. Gotuj pod przykrywką 8 minut i nie podnoś jej w trakcie gotowania ani nie mieszaj ryżu. Po tym czasie wyłącz palnik i pozostaw ryż pod przykryciem na kolejne ok. 10 minut do momentu aż ryż wchłonie całą wodę,
4. Cukinię dobrze wyszoruj pod bieżącą wodą - nie obieraj,
5. Połowę cukinii zetrzyj na tarce na wiórki,
6. Na patelni rozgrzej 1 łyżeczkę masła i dodaj startą cukinię,
7. Cukinia puści sporo wody, poczekaj aż wyparuje, często mieszając,
8. Dodaj ugotowany ryż, niecałą łyżkę masła, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz do smaku,
9. Wymieszaj dokładnie do uzyskania kremowej konsystencji
10. Wyłóż na talerz obok purée, na środku ułóż rybę,
11. Udekoruj zieloną pietruchą i..
Voila!:)
Smacznego!:)
P.S. Dlaczego cukinia odmładza organizm, a marchewka mocno podnosi odporność pisałam podczas robienia sałatki z obu tych warzyw - tutaj:).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz