Wegański stek z kalafiora - idealny na pyszny, letni obiad!
Większość z nas spożywa kalafiora tradycyjnie - gotowane różyczki z bułką tartą i masłem. Kalafior jest jednak warzywem o ogromnym potencjale, z którego można wyczarowywać najprzeróżniejsze i smaczne dania: od kotlecików, sałatek, placków, zup, puree a nawet 'ryżu'! To delikatne, sezonowe warzywo komponuje się bowiem doskonale z wieloma ziołami i przyprawami, dlatego za każdym razem może przyjmować inną postać i.. smak. Kalafior bardzo lubi: tymianek, rozmaryn, paprykę słodką, paprykę wędzoną, curry, kurkumę i czosnek. Dodatkowo, kalafiora można jeść nie tylko w formie gotowanej, ale także na surowo np. w sałatkach.
Mimo, że wiele osób częściej wybiera kolorowe warzywa niż białe, to jednak moc i właściwości zdrowotne białych roślin wcale pod tym względem nie ustępują miejsca swoim kolegom. O super korzystnych dla naszego zdrowia właściwościach kalafiora (i ogólnie białych warzyw), jak zwykle przeczytasz na końcu tego artykułu:). A póki co przedstawię Ci dzisiejszego bohatera - stek z kalafiora.
To bardzo proste danie, które nie tylko smakuje wybornie, wygląda pięknie i oryginalnie, ale także może być doskonałym urozmaiceniem Twojego letniego menu;).
Kalafior w postaci steka, na który za chwilę podam przepis, jest cudownie chrupki z wierzchu, mięciutki i aksamitny w środku. Możesz go jeść zamiast tradycyjnego kotleta, z ziemniakami i ulubioną surówką, a także jako przystawkę do dania głównego lub dodatek do grilla. Ja najchętniej go jem z młodymi ziemniakami lub po prostu z moją ulubioną kolorową sałatką, na którą przepis znajdziesz TUTAJ. Ziemniaki jadam rzadko, ale kiedy pojawiają się młode - nie potrafię sobie ich odmówić;). Więcej o dobroczynnych właściwościach ziemniaków pisałam TUTAJ.
Zapraszam!
PRZEPIS
Składniki:
1. Dość duży, świeży kalafior,
2. 2,3 łyżki dobrej jakości oliwy np. z oliwek,
3. 1/2 łyżeczki curry (jeśli nie przepadasz za tą przyprawą, użyj kurkumy - pisałam o niej TUTAJ)
4. 1 łyżeczka papryki wędzonej,
5. 1/2 łyżeczki suszonego czosnku (opcjonalnie),
6. 1/2 łyżki płatków drożdżowych - pisałam o nich TUTAJ (opcjonalnie),
7. Sól i pieprz do smaku.
Wykonanie:
1. Pozbądź się liści z kalafiora, ale nie usuwaj łodygi,
2. Umyj go dokładnie pod bieżącą wodą i osusz,
3. Przetnij go dokładnie w połowie,
4. Obie połówki kalafiora tnij na grube plastry (ok. 1, 1,5 cm), zaczynając krojenie od tej największej strony, czyli od miejsca, w którym najpierw przekroiłeś go na pół. Kiedy zaczniesz krojenie od brzegów, kalafior się zwyczajnie rozleci,
5. Z tak pokrojonego kalafiora otrzymasz 4, no może 5 steków. Pozostałą część kalafiora możesz wykorzystać do innego dania lub sałatki,
6. Przygotuj marynatę: połącz oliwę z wszystkimi (ulubionymi) przyprawami, dokładnie wymieszaj i delikatnie wetrzyj ją we wszystkie zakamarki otrzymanych plastrów,
7. Pozostaw na około 15 minut do połączenia smaków,
8. Jeśli chcesz, steki możesz opanierować tradycyjnie: w jajku i bułce,
9. W czasie kiedy kalafior nabiera smaku, nagrzej piekarnik do 180 st. (z termoobiegiem),
10. Zamarynowanego kalafiora przełóż delikatnie na patelnię (nie dodawaj już żadnego tłuszczu) i smaż na dość mocnym ogniu przez 1, 2 minuty z każdej strony do uzyskania złotego koloru. Ten zabieg spowoduje, że kalafior szybciej się potem upiecze i dodatkowo nabierze cudownej chrupkości z zewnątrz i miękkości w środku;). Uważaj, żeby nie przypalić, bo stanie się gorzki,
11. Teraz przełóż patelnię z kalafiorem do piekarnika i piecz około 15-20 minut. Zaglądaj do niego często, bo w zależności od piekarnika może być gotowy wcześniej lub trochę później,
12. Podawaj z ulubionymi warzywami, z mięsem (jeśli je jesz i lubisz) lub lekkimi sosami np. z koperkowym lub tzatzikami:)
Gotowe:). Ciesz się smakiem!
Czy wiesz, że..
1. Wszystkie białe warzywa (i owoce również) dzięki dużej zawartości flawonoidów (naturalne antybiotyki) spośród wszystkich warzyw wyróżniają się największymi właściwościami przeciwzapalnymi, przeciwbólowymi, a także rozkurczowymi, wytwarzając duże ilości białych krwinek. Z tego powodu mocno windują odporność, lecząc wiele schorzeń,
2. Kalafior, podobnie jak kapusta, kalarepa, jarmuż czy brokuł, należy do rodziny
kapustnych, którą cechuje duża zawartość składników przeciwzapalnych (głównie siarki) i
silne właściwości antynowotworowe. Są one odpowiedzialne m.in. za
usuwanie z ciała toksyn, dzięki czemu leczą wszelkie stany zapalne, raka oraz zmniejszają wszelkie guzy!
3. Wszystkie kapustne mają nieoceniony wpływ na cały układ pokarmowy, w tym głównie na żołądek. Wiele badań i przede wszystkim liczne przykłady osób, chorujących na wrzody żołądka oraz raka żołądka pokazują, że zarówno kalafior jak i kapusta regulują poziom soków żołądkowych i likwidują stany zapalne błony śluzowej żołądka, pozbywając się tym samym bakterii H-pylori (wrzody) i zmniejszając wszelkie guzy. Codzienne spożywanie ok. 1/4 kalafiora i/lub soku ze świeżego kalafiora lub picie soku ze świeżej kapusty (2, 3 razy dziennie) całkowicie leczy wrzody żołądka, redukuje guzy i regeneruje śluzówkę żołądka i przełyku, w ciągu zaledwie 3 tygodni!
4. Kwiat kalafiora zawiera składniki, które są odpowiedzialne za
regulowanie poziomu hormonów, ponieważ pomagają one w rozkładzie estrogenu,
zmniejszając ryzyko raka piersi aż o 40%!
5. Kalafior pomaga również w profilaktyce raka jelita grubego i wspomaga jego leczenie,
6. Wszystkie kapustne obniżają cholesterol i ciśnienie krwi,
7. Zawierają ogromne ilości błonnika, który doskonale odżywia florę bakteryjną i reguluje trawienie,
8. Są bogate w witaminę C, wapń, potas, magnez i duże ilości siarki, dzięki którym będziesz mieć piękne włosy, skórę i paznokcie,
9. Regularne spożywanie kalafiora jak również innych roślin kapustnych wzmacnia kości, zęby i stawy,
10. Kalafior, podobnie jak wszystkie z rodziny kapustowatych jest niskokaloryczny i zawiera duże ilości wody, która wspaniale nawadnia komórki ciała,
11. Spożywanie go w połączeniu z kurkumą maksymalizuje jego właściwości przeciwzapalne i antynowotworowe.
Włączaj do swojej diety jak najwięcej warzyw kapustnych, przynajmniej 2 razy w tygodniu. Komponuj z nich pyszne sałatki, dodawaj do koktajli, gotuj na ich bazie pyszne zupy i twórz z nich smaczne dania główne, a Twoje ciało odwdzięczy Ci się zdrowiem, witalnością i pięknym wyglądem!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz