Wegański stek z kalafiora - idealny na pyszny, letni obiad!

 Większość z nas spożywa kalafiora tradycyjnie - gotowane różyczki z bułką tartą i masłem. Kalafior jest jednak warzywem o ogromnym potencjale, z którego można wyczarowywać najprzeróżniejsze i smaczne dania: od kotlecików, sałatek, placków, zup, puree a nawet 'ryżu'! To delikatne, sezonowe warzywo komponuje się bowiem doskonale z wieloma ziołami i przyprawami, dlatego za każdym razem może przyjmować inną postać i.. smak. Kalafior bardzo lubi: tymianek, rozmaryn, paprykę słodką, paprykę wędzoną, curry, kurkumę i czosnek. Dodatkowo, kalafiora można jeść nie tylko w formie gotowanej, ale także na surowo np. w sałatkach.  

Mimo, że wiele osób częściej wybiera kolorowe warzywa niż białe, to jednak moc i właściwości zdrowotne białych roślin wcale pod tym względem nie ustępują miejsca swoim kolegom. O super korzystnych dla naszego zdrowia właściwościach kalafiora (i ogólnie białych warzyw), jak zwykle przeczytasz na końcu tego artykułu:). A póki co przedstawię Ci dzisiejszego bohatera - stek z kalafiora.

 

stek z kalafiora

 

To bardzo proste danie, które nie tylko smakuje wybornie, wygląda pięknie i oryginalnie, ale także może być doskonałym urozmaiceniem Twojego letniego menu;).

Kalafior w postaci steka, na który za chwilę podam przepis, jest cudownie chrupki z wierzchu, mięciutki i aksamitny w środku. Możesz go jeść zamiast tradycyjnego kotleta, z ziemniakami i ulubioną surówką, a także jako przystawkę do dania głównego lub dodatek do grilla. Ja najchętniej go jem z młodymi ziemniakami lub po prostu z moją ulubioną kolorową sałatką, na którą przepis znajdziesz TUTAJ. Ziemniaki jadam rzadko, ale kiedy pojawiają się młode - nie potrafię sobie ich odmówić;). Więcej o dobroczynnych właściwościach ziemniaków pisałam TUTAJ.

 

stek z kalafiora


Zapraszam!

 

PRZEPIS


Składniki:

1. Dość duży, świeży kalafior,

2. 2,3 łyżki dobrej jakości oliwy np. z oliwek,

3. 1/2 łyżeczki curry (jeśli nie przepadasz za tą przyprawą, użyj kurkumy - pisałam o niej TUTAJ)

4. 1 łyżeczka papryki wędzonej,

5. 1/2 łyżeczki suszonego czosnku (opcjonalnie),

6. 1/2 łyżki płatków drożdżowych - pisałam o nich TUTAJ (opcjonalnie),

7. Sól i pieprz do smaku.


Wykonanie:

1. Pozbądź się liści z kalafiora, ale nie usuwaj łodygi,

2. Umyj go dokładnie pod bieżącą wodą i osusz,

3. Przetnij go dokładnie w połowie,

4. Obie połówki  kalafiora tnij na grube plastry (ok. 1, 1,5 cm), zaczynając krojenie od tej największej strony, czyli od miejsca, w którym najpierw przekroiłeś go na pół. Kiedy zaczniesz krojenie od brzegów, kalafior się zwyczajnie rozleci,

5. Z tak pokrojonego kalafiora otrzymasz 4, no może 5 steków. Pozostałą część kalafiora możesz wykorzystać do innego dania lub sałatki,

6. Przygotuj marynatę: połącz oliwę z wszystkimi (ulubionymi) przyprawami, dokładnie wymieszaj i delikatnie wetrzyj ją we wszystkie zakamarki otrzymanych plastrów,

7. Pozostaw na około 15 minut do połączenia smaków,

8. Jeśli chcesz, steki możesz opanierować tradycyjnie: w jajku i bułce,

9. W czasie kiedy kalafior nabiera smaku, nagrzej piekarnik do 180 st. (z termoobiegiem),

10. Zamarynowanego kalafiora przełóż delikatnie na patelnię (nie dodawaj już żadnego tłuszczu) i smaż na dość mocnym ogniu przez 1, 2 minuty z każdej strony do uzyskania złotego koloru. Ten zabieg spowoduje, że kalafior szybciej się potem upiecze i dodatkowo nabierze cudownej chrupkości z zewnątrz i miękkości w środku;). Uważaj, żeby nie przypalić, bo stanie się gorzki,

11. Teraz przełóż patelnię z kalafiorem do piekarnika i piecz około 15-20 minut. Zaglądaj do niego często, bo w zależności od piekarnika może być gotowy wcześniej lub trochę później,

12. Podawaj z ulubionymi warzywami, z mięsem (jeśli je jesz i lubisz) lub lekkimi sosami np. z koperkowym lub tzatzikami:)


Gotowe:). Ciesz się smakiem!

 

stek z kalafiora



Czy wiesz, że..

 

1. Wszystkie białe warzywa (i owoce również) dzięki dużej zawartości flawonoidów (naturalne antybiotyki) spośród wszystkich warzyw wyróżniają się największymi właściwościami przeciwzapalnymi, przeciwbólowymi, a także rozkurczowymi, wytwarzając duże ilości białych krwinek. Z tego powodu mocno windują odporność, lecząc wiele schorzeń,

2.  Kalafior, podobnie jak kapusta, kalarepa, jarmuż czy brokuł, należy do rodziny kapustnych, którą cechuje duża zawartość składników przeciwzapalnych (głównie siarki) i silne właściwości antynowotworowe. Są one odpowiedzialne m.in. za usuwanie z ciała toksyn, dzięki czemu leczą wszelkie stany zapalne, raka oraz zmniejszają wszelkie guzy!

3. Wszystkie kapustne mają nieoceniony wpływ na cały układ pokarmowy, w tym głównie na żołądek. Wiele badań i przede wszystkim liczne przykłady osób, chorujących na wrzody żołądka oraz raka żołądka pokazują, że zarówno kalafior jak i kapusta regulują poziom soków żołądkowych i likwidują stany zapalne błony śluzowej żołądka, pozbywając się tym samym bakterii H-pylori (wrzody) i zmniejszając wszelkie guzy. Codzienne spożywanie ok. 1/4 kalafiora i/lub soku ze świeżego kalafiora lub picie soku ze świeżej kapusty (2, 3 razy dziennie) całkowicie leczy wrzody żołądka, redukuje guzy i regeneruje śluzówkę żołądka i przełyku, w ciągu zaledwie 3 tygodni! 

4. Kwiat kalafiora zawiera składniki, które są odpowiedzialne za regulowanie poziomu hormonów, ponieważ pomagają one w rozkładzie estrogenu, zmniejszając ryzyko raka piersi aż o 40%!

5. Kalafior pomaga również w profilaktyce raka jelita grubego i wspomaga jego leczenie,

6. Wszystkie kapustne obniżają cholesterol i ciśnienie krwi,

7. Zawierają ogromne ilości błonnika, który doskonale odżywia florę bakteryjną i reguluje trawienie,

8. Są bogate w witaminę C, wapń, potas, magnez i duże ilości siarki, dzięki którym będziesz mieć piękne włosy, skórę i paznokcie,

9. Regularne spożywanie kalafiora jak również innych roślin kapustnych wzmacnia kości, zęby i stawy,

10. Kalafior, podobnie jak wszystkie z rodziny kapustowatych jest niskokaloryczny i zawiera duże ilości wody, która wspaniale nawadnia komórki ciała,

11. Spożywanie go w połączeniu z kurkumą maksymalizuje jego właściwości przeciwzapalne i antynowotworowe.

Włączaj do swojej diety jak najwięcej warzyw kapustnych, przynajmniej 2 razy w tygodniu. Komponuj z nich pyszne sałatki, dodawaj do koktajli, gotuj na ich bazie pyszne zupy i twórz z nich smaczne dania główne, a Twoje ciało odwdzięczy Ci się zdrowiem, witalnością i pięknym wyglądem!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © zorientowana.pl , Blogger