Zupa krem z białych szparagów. Yummy!

 Tę zupę można określić trzema słowami: super pyszna, super lekka, super zdrowa:). Do tego poszczycić się może znakomitymi właściwościami odżywczymi i oczyszczającymi organizm – o szparagach i ich świetnych właściwościach pisałam więcej TUTAJ. Zupa z białych szparagów jest lekkostrawna, dlatego idealnie będzie się nadawać nie tylko na obiad, ale również na kolację. Ma wyjątkowy, niepowtarzalny, lekko maślany smak,  który zawsze kojarzy mi się z wiosną i słońcem. Świetnie smakuje podawana zarówno na ciepło jak i na zimno. Moi znajomi uwielbiają ją jeść z grzankami, ja wolę ją w wersji z aromatyczną, zieloną pietruszką. Genialnie smakuje również z dowolnymi ziarnami np. z prażonym słonecznikiem.

 

zupa krem z białych szparagów

Białe szparagi, w przeciwieństwie do zielonych są trochę bardziej łykowate, ale za to bardzo bogate w wartości odżywcze i witaminy i moim zdaniem dużo bardziej aromatyczne niż zielone. Dlatego nie warto z nich rezygnować. Cała tajemnica pysznych, maślanych, nie łykowatych szparagów polega na ich odpowiednim wyborze i przygotowaniu. 

 


Jak dobrze wybrać szparagi? 

 

1. Po pierwsze i przede wszystkim wybieraj szparagi świeże. Ich łodyżki powinny być jędrne (nie suche), bez oznak pleśni, białego nalotu i jakichkolwiek plamek,

2. Końcówki mogą wyglądać na bardziej wysuszone, ponieważ to w nich znajduje się najwięcej łyka. To akurat jest mało istotne, bo końcówki i tak odłamujemy i.. wyrzucamy,

3. Główki szparagów nie mogą być wysuszone, ale jędrne i niepokruszone,

4. Szparagi drobniejsze, średniej grubości i w miarę równe są mniej łykowate. Te przerośnięte zawierają więcej łyka,

5. Powinny przyjemnie pachnieć. Te nieświeże poznasz po zapachu pleśni lub.. drewna (łyko).

 


Jak dobrze przygotować białe szparagi?

 

1. Białe szparagi obieramy ze skórki, odłamujemy główki i końcówki. To w nich znajduje się najwięcej łyka,

2. Gotujemy, blanszujemy, smażymy, pieczemy krótko – maksymalnie 5-6 minut, zawsze w towarzystwie odrobiny tłuszczu (najlepiej masła lub masła klarowanego), bez użycia soli i innych przypraw (doprawiamy już na talerzu).


Zapraszam po przepis:).

 


PRZEPIS

 

Składniki (na 5 litrowy garnek):


1. 2 pęczki równych, średniej grubości białych szparagów,

2. 3-4 średnie, obrane ziemniaki,

3. 1/3 średniej wielkości selera korzeniowego,

4. Biała część średniej wielkości pora,

5. 1 średnia cebula (opcjonalnie),

6. 2, 3 ząbki czosnku,

7. 2 pałki selera naciowego,

8. Pęczek zielonej pietruszki,

9. ½ łyżeczki  gałki muszkatołowej,

10. ½ łyżeczki papryki wędzonej (opcjonalnie),

11. 1 łyżeczka suszonego lubczyku,

12. Pieprz i sól do smaku.

 


Wykonanie:


1. Szparagi dokładnie umyj, osusz, obierz ze skórki, odłam główki i końcówki,

2. Pozostałe warzywa dokładnie wyszoruj pod bieżącą wodą i obierz,

3. W tym czasie wlej do garnka (¾ objętości) przefiltrowaną wodę i zagotuj,

4. Kiedy woda się zagotuje dodaj sól, seler naciowy i pęczek pietruszki, odłamane główki szparagów i ich końcówki (to one nadadzą zupie smaku). Gotuj do wydobycia aromatów i smaku (ok. 20 minut),

5. Warzywa (oprócz szparagów) pokrój dowolnie na mniejsze kawałki (i tak je potem zblendujemy),

6. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła klarowanego (lub innego ulubionego tłuszczu),

7. Na dobrze rozgrzaną patelnię dodaj wszystkie warzywa oprócz szparagów i smaż na dość dużym ogniu przez ok. 5 minut,

8. Dodaj gałkę muszkatołową, paprykę wędzoną, sól i pieprz i dokładnie wymieszaj warzywa,

9. Pod koniec smażenia dodaj obrane szparagi,

10. „Wyłów” z wody seler, nać pietruszki, główki i końcówki szparagów – wyrzuć je,

11. Dodaj do wody podsmażone warzywa,

12. Dodaj roztarty w dłoniach lubczyk i lekko zmiażdżony czosnek. Gotuj wszystko do miękkości pod przykryciem,

13. W razie mało wyrazistego smaku dodaj 1 łyżkę sosu sojowego, a jeśli masz gotowy bulion dodaj go teraz,

14. Pod koniec gotowania dodaj 2, 3 łyżki dobrej jakości mleka kokosowego (opcjonalnie),

15. Zmiksuj na gładką zupę,

16. Podawaj z grzankami, zieloną pietruchą lub ulubionymi ziarnami.

 

zupa krem z białych szparagów

 


Gotowe! Smacznego:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © zorientowana.pl , Blogger