Wiosenna sałatka z botwinką, truskawkami i liśćmi rzodkiewki

 To jedna z moich ulubionych, wiosennych sałatek. Nie tylko smakuje wybornie, wygląda pięknie i kolorowo, ale dzięki botwince i liściom rzodkiewki naładowana jest po brzegi witaminami i minerałami. Nieoczywiste połączenie wszystkich składników z pysznym sosem musztardowym tworzy naprawdę smaczne, unikalne danie:).

 

sałatka z botwinką, truskawkami i liśćmi rzodkiewki


Większość osób zazwyczaj wyrzuca liście rzodkiewki. Mało kto jednak wie, że liście większości warzyw, w tym rzodkiewki są nie tylko jadalne, ale również zawierają kilkukrotnie więcej wartości odżywczych niż ich korzenie! W przypadku rzodkiewki to najwartościowsza część tej słonecznej rośliny. Dlatego nie wyrzucaj liści! Zrób z nich koktajl, pesto lub pyszną sałatkę, a Twoje ciało na pewno Ci podziękuje;). Liście rzodkiewki są przepyszne - smakiem przypominają rucolę.  Zestawienie ich w  sałatce z aromatycznymi, słodko-kwaśnymi truskawkami tworzy związek idealny, w którym wszystkie smaki wspaniale się łączą i wzajemnie przenikają. Spróbuj - nie zawiedziesz się! 


Zapraszam!


sałatka z botwinką, truskawkami i liśćmi rzodkiewki



PRZEPIS


Składniki:


1. Liście rzodkiewki (zielone, jędrne, bez plamek, najlepiej z własnego ogródka lub sprawdzonego źródła),

2. Świeże liście botwinki,

3. Słodkie truskawki (najlepiej bio),

4. 2 łyżki dobrej jakości oliwy,

5. 1 łyżeczka musztardy,

6. 2 łyżki miodu lub innego ulubionego słodzika (ja użyłam syropu kokosowego – zobacz TUTAJ),

7. 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny,

8. 1 łyżeczka prażonego sezamu (o jego super właściwościach pisałam TUTAJ),

9. Szczypta kurkumy (opcjonalnie),

10. Sól i pieprz do smaku.

 


Wykonanie:


1. Wszystkie liście dokładnie umyj i osusz,

2. Truskawki umyj, osusz i przekrój na pół lub na ćwiartki,

3. Na talerzu ułóż liście, na wierzch dodaj truskawki,

4. Przygotuj sos: oliwę, musztardę, miód, sok z cytryny i przyprawy dokładnie zblenduj,

5. Polej sałatkę sosem, a na wierzch dodaj prażony sezam.


Et voila! Enjoy!

 

sałatka z botwinką, truskawkami i liśćmi rzodkiewki



Czy wiesz, że…


!Liście rzodkiewki:


1. Mają zupełnie inny smak niż ich korzenie: nie mają charakterystycznej dla bulwy ostrości, lecz są lekko gorzkawe,

2. Mają ogromną moc w odtruwaniu organizmu z toksyn i substancji kancerogennych,

3. Są bogate w tak zwane glukozynolany – substancje odpowiedzialne za usuwanie kancerogennych związków z organizmu i zawierają ich aż 45! razy więcej niż korzeń rzodkiewki,

4. Ich działanie przeciwzapalne i antynowotworowe jest większe niż brokuła!,

5. Są doskonałym źródłem witaminy C, a także fosforu, wapnia i żelaza,

6. Świetnie poprawiają trawienie i przemianę materii, a także regulują ciśnienie krwi,

7. Sok z liści rzodkiewki stosowany jest w leczeniu żółtaczki,

8. Rzodkiewki dość mocno chłoną wszelkiego rodzaju toksyny, dlatego ważne jest, aby ich źródło było pewne  – najlepiej z własnej działki/ogródka lub ekologiczne.

 

Jak samemu wyhodować liście rzodkiewki bez siania czy sadzenia?

 

Jeśli nie masz dostępu do ekologicznej rzodkiewki - mam dla Ciebie proste rozwiązanie, które sama stosuję. Liście rzodkiewki możesz szybko wyhodować sam z... odpadków kupnej rzodkiewki. Jak to zrobić? Bulwy dokładnie umyj pod bieżącą wodą - ich wielokrotne pocieranie w obecności wody bardzo łatwo usuwa z nich szkodliwe azotany. Umytą rzodkiewkę zjedz, a odcięte główki włóż do płytkiego naczynia z odrobiną wody, łodyżkami do góry. Zmieniaj wodę codziennie, a po kilku dniach będziesz się cieszyć zdrowymi, pięknymi liśćmi:). Moje, po tygodniu wyglądają tak:

 

liście rzodkiewki z odpadków


 

liście rzodkiewki z odpadków

O moim domowym ogródku zero waste czyli z odpadków warzyw, więcej napiszę niebawem;).


!Botwinka:

 
1. Pobudza apetyt, świetnie odkwasza i detoksykuje organizm,

2. Jest lekkostrawna i odświeżająca,

3. Dzięki dużej zawartości magnezu i potasu koi nerwy i korzystnie wpływa na układ nerwowy,

4. Zawiera ogromne ilości witamin: A, C, K, D, E oraz witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy. Oprócz magnezu i potasu jest również bogata w żelazo, fosfor i sód.

1 komentarz:

  1. Super sałatka prosta szybka zdrowa i sezonowa bo truskawy teraz warto jeść 👍

    OdpowiedzUsuń

Copyright © zorientowana.pl , Blogger