Tosty z gruszką, serem kozim i rucolą. Pycha!
Tosty to zawsze dobry pomysł;). Na śniadanie, kolację, na imprezę i.. za każdym razem inaczej: na słono, na słodko, z różnymi dodatkami. Wariacji na ich temat nie brakuje, bo można do nich dodać niemal wszystko, tworząc klasyczne wersje z serem i szynką oraz te bardziej wymyślne, na przykład z kurczakiem i ananasem, prosciutto crudo i granatem czy z jagodami i puszystym serkiem. To tylko niektóre z propozycji na kolorowe i chrupiące tosty, które mogą być dla Ciebie inspiracją do stworzenia własnych, przepysznych kanapek na ciepło;).
Ich niewątpliwą zaletą jest duża różnorodność smaków i kolorów tylko na jednej kanapce! (hmmm… prawie jak w reklamie:), które można, a nawet trzeba łączyć i miksować do uzyskania zamierzonego i najpyszniejszego efektu! Ogranicza Cię tylko wyobraźnia;).
Jedną z moich ulubionych wersji są tosty z gruszką, serem kozim, rucolą i orzechami. I nią się dzisiaj z Tobą podzielę:). Ta kombinacja to tercet doskonały, ponieważ łączy w sobie praktycznie wszystkie smaki. Ostrość i lekka goryczka rucoli, kremowy, charakterystyczny smak sera koziego w połączeniu ze słodką, soczystą gruszką i aksamitnymi orzechami pecan to prawdziwa eksplozja smaków;).
A jeśli lubisz mięso, to ta kompozycja z dodatkiem grillowanych plastrów indyka bądź kurczaka, zdecydowanie Cię zachwyci!
Spróbuj obu opcji, a przekonasz się, że.. właśnie przepadłeś na wieki lub jak wolisz.. z kretesem;).
W zależności od użytych składników, dowolny chleb (również o dowolnym kształcie) można zapiekać już z dodatkami (zwłaszcza, jeśli jest w nich ser, który powinien się rozpuścić) lub najpierw zapiekać czy grillować sam chleb, a dopiero potem składać tosty. Wybór pozostawiam Tobie;).
Zapraszam po przepis:).
PRZEPIS
Składniki:
1. Kromki ulubionego chleba - tyle, ile potrzebujesz (u mnie w tym przepisie chleb żytni),
2. 1 lub 2 dojrzałe, ale nie przejrzałe gruszki. Moim zdaniem do tostów najlepiej nadają się gruszki odmiany Rocha, a dokładniej Pêra Rocha do Oeste, pochodzące z Portugalii. Są dość twarde i nie rozpadają się, co ma duże znaczenie podczas ich krojenia, a także zapiekania. Mają słodki, lekko cytrusowy smak i są bardzo soczyste;),
3. Ser kozi do smarowania,
4. Garść rucoli,
5. Ulubione orzechy lub ziarna (u mnie orzechy Pekan i czarnuszka),
6. Sok z cytryny,
7. Odrobina świeżo mielonego pieprzu lub szczypta chili do smaku.
Wykonanie:
1. Gruszki dokładnie umyj (nie obieraj), przekrój na pół i znowu na pół, a następnie krój wzdłuż owocu na niezbyt grube plastry,
2. Pokrojoną gruszkę skrop odrobiną soku z cytryny, żeby tosty lepiej smakowały, a gruszki nie ściemniały i nie straciły prezencji;),
3. Kromki chleba posmaruj odrobiną oliwy z obu stron i ułóż w tosterze lub na grillu elektrycznym. Zapiekaj do pożądanej chrupkości i koloru,
4. Gotowe grzanki posmaruj dość grubo kozim serem, a następnie ułóż rucolę,
5. Na wierzch dodaj skropione cytryną plastry gruszki,
6. Oprósz świeżo zmielonym pieprzem lub odrobiną chili,
7. Dodaj ulubione orzechy i/lub ziarna.
Smaczności:)!
P. S. Dużo o właściwościach i walorach zdrowotnych gruszek dowiesz się tutaj - w moim innym, ale równie pysznym przepisie z gruszką w roli głównej;).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz