Prosty zakwas z buraków. Wyjątkowy!

 Zakwas z buraków, który robię od lat jest nie tylko prosty i szybki w przygotowaniu, ale też najlepszy jaki kiedykolwiek próbowałam, a w tej kwestii raczej trudno mi dogodzić, bo.. niestety, ogólnie za kiszonkami nie przepadam ;/.

 Ten zakwas jest jednak moim zdaniem naprawdę wyjątkowy no i... przede wszystkim zawsze wychodzi:). Nie pleśnieje, a swój głęboki, brunatno-czerwony kolor zachowuje na długo. Za niewielkie pieniądze i z ogólnie dostępnych produktów otrzymasz bardzo wszechstronny, pełen dobroci, niebywale cenny napój:). 

 

Zakwas z buraków

 Zakwas z buraków oddziałowuje na organizm kompleksowo. To prawdziwa skarbnica witamin, minerałów i tak bardzo potrzebnych nam probiotyków, które wspaniale odżywiają jelita i tym samym cały organizm, jednocześnie podnosząc odporność i działając przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i przeciwnowotworowo. Ten brunatno-czerwony eliksir doskonale oczyszcza, odtruwa i wzmacnia krew oraz wątrobę. Dzięki temu dodaje energii i odmładza organizm. Wspomaga przy tym leczenie anemii, poprawia hemoglobinę oraz obniża cholesterol;).

 Jego smak nie jest i nie powinien być bardzo "octowy", a raczej bardzo przyjemnie, leciutko kwaśny z dominującą nutą buraków, czosnku i chrzanu. Powinien wyróżniać się delikatnym, ale wyczuwalnym smakiem umami, pochodzącym od kwasu mlekowego, powstałego w procesie fermentacji. 

Skorzystaj z dobroczynnych właściwości tego prostego, przepysznego zakwasu i łap przepis!

 

 PRZEPIS:

 

Składniki:

1. 1 kg twardych, jędrnych, nie przerośniętych i wolnych od zapachu piwnicy buraków (wybieraj buraki jednakowej, średniej wielkości);

2. 5-7 cm korzenia chrzanu,

3. 1 dorodna główka czosnku,

4. 4-5 liści laurowych,

5. Kilka kulek ziela angielskiego,

6.  Kilka kulek czarnego pieprzu,

7. 2 litry przefiltrowanej wody,

8. 2 łyżki dobrej jakości soli np. morskiej (zwykła kuchenna, jodowana się do tego celu nie nadaje. Szczerze to.. nie nadaje się do niczego;(,

 

Wykonanie:

1. W czasie kiedy będziesz przygotowywać buraki, zagotuj w garnku wodę, a kiedy będzie lekko ciepła dodaj sól i wymieszaj,

2. Buraki dobrze wyszoruj pod bieżącą wodą, obierz i pokrój w nie za grube talarki,

3. Wyszoruj i obierz chrzan. Pokrój go w ćwiartki,

4. Główkę czosnku oczyść z wierzchniej  łupiny i przekrój na pół, w poziomie,

5. Szklany słój lub kamionkowe naczynie wyparz i dokładnie osusz,

6. Wszystkie składniki zakwasu układaj warstwami, na przemian z przyprawami. Pierwszą i ostatnią warstwę powinny stanowić buraki,

7. Całość zalej letnią, wcześniej przygotowaną solanką,

8. Naczynie przykryj jałową gazą, złap gumką i delikatnie przykryj pokrywką. Nie zakręcaj do końca - zakwas potrzebuje powietrza,

9. Zakwas umieść w ciepłym miejscu,

10. Codziennie otwieraj słoik i za pomocą drewnianej, wyparzonej łyżki usuwaj powstałą na wierzchu pianę i sprawdzaj jego smak,

11. Zakwas rozwija się przez około 4 do 6 dni, dlatego ważne jest, aby codziennie próbować jego smak. Pamiętajmy, że ma się on ukisić a nie skisić;)

12.  Kiedy uznasz, że smak jest dla Ciebie idealny, zlej zakwas do wyparzonych butelek/słoików i przełóż do lodówki,

13. Zakwas popijaj co drugi, trzeci dzień w ilości 1/2 szklanki,

14. Pozostałe buraki możesz wykorzystać do barszczu, do sałatek lub zrobić z nich pyszną pastę do kanapek np. z dodatkiem orzechów;).

Enjoy! 

 

Zakwas z buraków

  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © zorientowana.pl , Blogger