Prosty zakwas z buraków. Wyjątkowy!
Zakwas z buraków, który robię od lat jest nie tylko prosty i szybki w przygotowaniu, ale też najlepszy jaki kiedykolwiek próbowałam, a w tej kwestii raczej trudno mi dogodzić, bo.. niestety, ogólnie za kiszonkami nie przepadam ;/.
Ten zakwas jest jednak moim zdaniem naprawdę wyjątkowy no i... przede wszystkim zawsze wychodzi:). Nie pleśnieje, a swój głęboki, brunatno-czerwony kolor zachowuje na długo. Za niewielkie pieniądze i z ogólnie dostępnych produktów otrzymasz bardzo wszechstronny, pełen dobroci, niebywale cenny napój:).
Zakwas z buraków oddziałowuje na organizm kompleksowo. To prawdziwa skarbnica witamin, minerałów i tak bardzo potrzebnych nam probiotyków, które wspaniale odżywiają jelita i tym samym cały organizm, jednocześnie podnosząc odporność i działając przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i przeciwnowotworowo. Ten brunatno-czerwony eliksir doskonale oczyszcza, odtruwa i wzmacnia krew oraz wątrobę. Dzięki temu dodaje energii i odmładza organizm. Wspomaga przy tym leczenie anemii, poprawia hemoglobinę oraz obniża cholesterol;).
Jego smak nie jest i nie powinien być bardzo "octowy", a raczej bardzo przyjemnie, leciutko kwaśny z dominującą nutą buraków, czosnku i chrzanu. Powinien wyróżniać się delikatnym, ale wyczuwalnym smakiem umami, pochodzącym od kwasu mlekowego, powstałego w procesie fermentacji.
Skorzystaj z dobroczynnych właściwości tego prostego, przepysznego zakwasu i łap przepis!
PRZEPIS:
Składniki:
1. 1 kg twardych, jędrnych, nie przerośniętych i wolnych od zapachu piwnicy buraków (wybieraj buraki jednakowej, średniej wielkości);
2. 5-7 cm korzenia chrzanu,
3. 1 dorodna główka czosnku,
4. 4-5 liści laurowych,
5. Kilka kulek ziela angielskiego,
6. Kilka kulek czarnego pieprzu,
7. 2 litry przefiltrowanej wody,
8. 2 łyżki dobrej jakości soli np. morskiej (zwykła kuchenna, jodowana się do tego celu nie nadaje. Szczerze to.. nie nadaje się do niczego;(,
Wykonanie:
1. W czasie kiedy będziesz przygotowywać buraki, zagotuj w garnku wodę, a kiedy będzie lekko ciepła dodaj sól i wymieszaj,
2. Buraki dobrze wyszoruj pod bieżącą wodą, obierz i pokrój w nie za grube talarki,
3. Wyszoruj i obierz chrzan. Pokrój go w ćwiartki,
4. Główkę czosnku oczyść z wierzchniej łupiny i przekrój na pół, w poziomie,
5. Szklany słój lub kamionkowe naczynie wyparz i dokładnie osusz,
6. Wszystkie składniki zakwasu układaj warstwami, na przemian z przyprawami. Pierwszą i ostatnią warstwę powinny stanowić buraki,
7. Całość zalej letnią, wcześniej przygotowaną solanką,
8. Naczynie przykryj jałową gazą, złap gumką i delikatnie przykryj pokrywką. Nie zakręcaj do końca - zakwas potrzebuje powietrza,
9. Zakwas umieść w ciepłym miejscu,
10. Codziennie otwieraj słoik i za pomocą drewnianej, wyparzonej łyżki usuwaj powstałą na wierzchu pianę i sprawdzaj jego smak,
11. Zakwas rozwija się przez około 4 do 6 dni, dlatego ważne jest, aby codziennie próbować jego smak. Pamiętajmy, że ma się on ukisić a nie skisić;)
12. Kiedy uznasz, że smak jest dla Ciebie idealny, zlej zakwas do wyparzonych butelek/słoików i przełóż do lodówki,
13. Zakwas popijaj co drugi, trzeci dzień w ilości 1/2 szklanki,
14. Pozostałe buraki możesz wykorzystać do barszczu, do sałatek lub zrobić z nich pyszną pastę do kanapek np. z dodatkiem orzechów;).
Enjoy!


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz