Łosoś w pysznym sosie z porów
Prosto, super smacznie, bardzo kolorowo i zdrowo! Do tego szybko, łatwo i przyjemnie:). Takie właśnie jest to danie. Łączy w sobie wszystkie cechy posiłku idealnego, który nie tylko doskonale odżywi i nasyci ciało, ale także zachwyci kubki smakowe, nacieszy oczy i uraduje duszę:).
Smak duszonych porów wspaniale podkreśla smak ryb i oba doskonale ze sobą współgrają, tworząc przepyszne, bardzo aromatyczne i wykwintne danie, które mam nadzieję polubisz tak mocno jak ja;).
Przygotowanie tak podanego łososia zajmuje dosłownie 10 minut, dlatego doskonale się sprawdzi w sytuacjach, kiedy brakuje nam czasu na stworzenie ciepłego, pożywnego posiłku.
Zanim jednak podam przepis - poniżej kilka ważnych uwag dotyczących spożywania ryb
Mimo, że większość ekspertów żywieniowych i dietetyków zaleca spożywanie ryb nawet 2,3 razy w tygodniu (głównie ze względu na dużą zawartość kwasów omega-3, 6, których tak bardzo nam brakuje w dzisiejszej diecie), ja jednak do kwestii jedzenia ryb, szczególnie morskich, tak często i w dużych ilościach - nie podchodzę tak entuzjastycznie. Dlaczego? Jak dla mnie - odpowiedź jest oczywista. Morza i oceany są dziś mocno skażone dużą ilością rtęci, substancji ropopochodnych oraz metali ciężkich. Ryby, które w takim środowisku żyją są, siłą rzeczy, równie mocno toksyczne, dlatego...
...Jeśli tak jak ja lubisz ryby, staraj się zawsze:
1. Kupować te oznaczone certyfikatem MSC (Marine Stewardship Council - gwarantuje on, że ryby pochodzą ze zrównoważonych, dobrze zarządzanych, pewnych i legalnych źródeł) i/lub certyfikatem GGN (Global G.A.P Number - pozwala na identyfikację wszystkich farm hodowlanych, producentów, przetwórców i dostawców ryb),
2. Wybierać produkty możliwie najświeższe i przyrządzać je najlepiej jeszcze tego samego dnia,
3. Jadać je sporadycznie, w niewielkich ilościach i zawsze w towarzystwie dużej ilości warzyw i/lub glonów. To dzięki nim posiłek z rybą w roli głównej stanie się mniej toksyczny i bardziej pożywny, ponieważ warzywa mają właściwości detoksykujące, a glony pochłaniają metale ciężkie, które potem z łatwością opuszczą nasz organizm.
Jeśli natomiast chodzi o wspomniane kwasy omega-3 i omega-6, a raczej ich niedobór - ten problem można bardzo łatwo rozwiązać. Antidotum stanowią bowiem świeże orzechy i nasiona oraz dobrej jakości oleje roślinne, nierafinowane i tłoczone na zimno. Dodawanie tych produktów codziennie, w niewielkich ilościach do dań głównych, sałatek, owsianek i warzyw w wystarczającym stopniu zaspokaja zapotrzebowanie organizmu na te kwasy. Spośród olei, najbardziej bogate w kwasy omega-3,6 czy 9 są przede wszystkim: olej lniany, olej sezamowy czy nierafinowany olej rzepakowy.
Nie przedłużając już, lecimy z przepisem;)
PRZEPIS
Składniki:
1. Świeży łosoś (tyle, ile potrzebujesz),
2. 2,3 sporej wielkości pory,
3. 1/2 szklanki mleka kokosowego (ja używam Real-Tai w kartoniku) lub jeśli jesz nabiał - 36% śmietanki,
4. 3 łyżki płatków drożdżowych (pisałam o nich TUTAJ),
5. 2 łyżki masła (klarowanego lub zwykłego),
6. Sól i pieprz do smaku,
7. Odrobina soku z cytryny,
8. Szczypta zmielonych glonów np. Wakame (opcjonalnie),
9. Niewielka garść świeżego koperku.
Wykonanie:
1. Pory przetnij wzdłuż i dokładnie umyj pod bieżącą wodą, pozbywając się piasku i ziemi spomiędzy kolejnych warstw,
2. Umyte pory osusz, odetnij zielone końcówki, a białą część pokrój w talarki,
3. Na patelni rozpuść 1 łyżkę masła klarowanego lub zwykłego masła i dodaj pory,
4. Smaż na niewielkim ogniu, do momentu, kiedy odrobinę zmiękną,
5. Następnie dodaj odrobinę wody i duś do jej całkowitego odparowania,
6. W czasie kiedy pory się duszą, umyj dokładnie łososia, osusz, oprósz solą i pieprzem, skrop odrobiną soku z cytryny,
7. Łososia przełóż na inną, rozgrzaną patelnię (tu również użyj masła) i smaż na dość dużym ogniu przez 2,3 minuty z każdej strony, aby zamknąć pory. Ten zabieg spowoduje, że podczas późniejszego duszenia będzie mięciutki i wilgotny w środku, a zwarty na zewnątrz (nie rozpadnie się),
8. Po odparowaniu wody z porów, dodaj mleko kokosowe, płatki drożdżowe, sól, pieprz, glony (jeśli używasz) i dokładnie wszystko wymieszaj,
9. Podsmażonego łososia przełóż na patelnię z porami, przykryj pokrywką i duś wszystko razem jeszcze około 3-4 minut,
10. Po tym czasie dodaj niecałą łyżkę drobno posiekanego koperku,
11. Podawaj od razu z ulubionymi warzywami, sałatą lub jeśli lubisz - z ziemniakami.
Smacznego:)!
Czy wiesz, że...?
1. Por, razem z cebulą i czosnkiem należy do grupy cebulowatych i zarazem białych warzyw (o super właściwościach białych warzyw pisałam TUTAJ ),
2. Warzywo to cechuje duża zawartość polifenoli (antyutleniaczy), które działają na organizm odtruwająco, odkwaszająco i przeciwzapalnie,
3. Podobnie jak cebula i czosnek, zawiera duże ilości siarki, która nie tylko wspaniale oczyszcza i detoksykuje krew, przez co doskonale wpływa na układ krążenia, ale także oczyszcza układ oddechowy i pomaga pozbyć się kaszlu i zapaleń błony śluzowej,
4. Duża zawartość siarki w porze świetnie wpływa także na stan skóry, włosów i paznokci,
5. Por jest doskonałym źródłem kwasu foliowego, witamin z grupy B, witaminy K, witaminy C, magnezu, miedzi i żelaza.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz