Frittata

 Frittata to masa jajeczna zapiekana z dowolnymi dodatkami: warzywami, oliwkami, suszonymi pomidorami, grzybami, boczkiem, szynką, kiełbasą, serem.. z czym tylko chcesz. Jest pyszna i mega szybka. To bardzo popularne danie we Włoszech i Hiszpanii. Jest lekkie, delikatne i bardzo sycące. Idealne wtedy, kiedy nie masz pomysłu na śniadanie czy obiad, lodówka świeci pustkami, a Ty się spieszysz. To danie nazywam sprzątaniem lodówki, bo podczas jego przygotowania wykorzystuję wszystkie te składniki, których nie zdążyłam użyć w ciągu tygodnia. U mnie najczęściej są to warzywa, oliwki, suszone pomidory lub grzyby. I oczywiście jajka.

 

Frittata


 

To bardzo proste danie, które zachwyci nawet najbardziej wyrafinowane podniebienia. Możesz je podawać na wiele sposobów, za każdym razem inaczej, a i tak zawsze będzie pyszne i piękne:).

 


PRZEPIS

 

Składniki:


1. Patelnia ze stalową rączką (plastik się w piekarniku stopi) lub dowolne żaroodporne naczynie,

2. 4-5 jajek,

3. Wybrane warzywa (u mnie dziś: cebula, cukinia, papryka czerwona, brokuł, marchewka, seler korzeniowy),

4. Odrobina oliwy do smażenia,

5. Ulubione zioła (ja użyłam ziół toskańskich),

6. Posiekana, świeża natka pietruszki, rucoli, szpinaku (na co tylko masz ochotę:)),

7. Sól, pieprz do smaku.

 

 

Frittata



Wykonanie:


1. Piekarnik nastaw na 180 st. c (góra i dół),

2. W tym czasie obierz i pokrój lub zetrzyj na tarce wszystkie składniki wedle uznania,

3. Do miseczki wbij jajka, dodaj ulubione przyprawy i dokładnie wymieszaj,

4. Rozgrzej patelnię i wrzuć wszystkie składniki (oprócz jajek),

5. Smaż do momentu uzyskania pożądanej miękkości/chrupkości,

6. Wszystkie składniki rozmieść na patelni równomiernie, tak aby pokryły całe jej dno,

7. Dodaj jajka z przyprawami (NIE MIESZAJ!),

8. Poczekaj chwilę, aż spód patelni lekko się zetnie,

9. Następnie wstaw do piekarnika i poczekaj aż górna część masy się zetnie,

10. Wyjmij patelnię z piekarnika i udekoruj wybranymi warzywami: zieleniną, oliwkami, pomidorkami (czym tylko chcesz),

11. Krój i podawaj jak pizzę z ulubionym sosem lub pieczywem.

 

 
Frittata

 


Gotowe:) Smacznego!



1 komentarz:

  1. OMG! narobiłaś mi smaka:) Nigdy o tej potrawie nie slyszalam. Mam nadzieje, że smakuje tak samo dobrze jak wygląda. DZiś robie na kolacje;). Pozdrawiam serdecznie:)Joanna

    OdpowiedzUsuń

Copyright © zorientowana.pl , Blogger