Syrop kokosowy to absolutna nowość wśród naturalnych substancji słodzących. Uzyskiwany jest nie z orzechów palmy kokosowej, ale z jej kwiatów. Następnie jest filtrowany i delikatnie podgrzewany przy pomocy pary wodnej, w celu pozbycia się nadmiaru wody. Tak otrzymany syrop ma ciemny, bursztynowy kolor, jest gęsty i ma przepyszny, głęboki, karmelowo-słodki smak. Słodki, uniwersalny smak kokosa doskonale komponuje się z nutą gorzką, kwaśną i słoną, dlatego zarówno mleko kokosowe jak i syrop są szeroko stosowane w wielu różnych napojach i potrawach. Oba produkty są bardzo odżywcze, bo zawierają wiele cennych witamin i minerałów, zwłaszcza kwasu foliowego. W sanskrycie smak kokosa nazywany jest kalpa vriksha, co oznacza ‘drzewo, które zaspokaja wszystkie potrzeby życia’.
Syrop kokosowy charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym (IG), przyspiesza metabolizm, reguluje poziom cukru we krwi, poprawia wygląd skóry, włosów oraz paznokci, wspomaga pracę układu pokarmowego. Dlatego może być doskonałym zamiennikiem nie tylko dla białego cukru, ale również dla.. miodu. Dlaczego?
W sklepach dostępny jest również syrop kokosowy biały, ale nie jest tak dobry jak ten ciemny. Poza tym jest już przetworzony, bo rozjaśniany w procesie produkcyjnym. Nie wiem jak, bo niestety nie udało mi się dotrzeć do informacji na ten temat. Ja spróbowałam ciemnego i narazie przy nim zostaję;).
Syrop kokosowy, który widzisz na zdjęciu kupiłam przez Internet, bezpośrednio na stronie firmy eko gram. Od niedawna marka ta współpracuje z Rossmanem i w większych Rossmanach produkty tej marki kupisz bez problemu. Ja w swoim nie znalazłam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz