Dyniowa miska mocy - idealny pomysł na śniadanie:)

 To danie jest lekkostrawne, bezglutenowe i bardzo odżywcze. Jeśli przejadłeś się podczas Świąt lub czujesz się ociężały, polecam Ci jaglankę dyniową. Oprócz tego, że zniweluje Twoje dolegliwości i wspomoże trawienie, to również poprawi Twoje samopoczucie. Spożywana na ciepło rozgrzeje Twój układ pokarmowy, zwłaszcza żołądek i wątrobę, odtruwając je i jednocześnie pobudzając do lepszej, efektywniejszej pracy. Dodatek imbiru i cynamonu, oprócz tego, że świetnie komponuje się z dynią, to jeszcze pobudzi wytwarzanie soków trawiennych i żółci, zniweluje wzdęcia i mdłości, dzięki czemu pozbędziesz się dość szybko uczucia ciężkości i wszystkich związanych z nim dolegliwości. Kompozycja składników w tym daniu, również dzięki kaszy jaglanej przywróci Ci równowagę kwasowo-zasadową i bardzo korzystnie wpłynie na Twoje jelita. Nie będę teraz zanadto się rozpisywać o kaszy jaglanej, która w tym daniu gra pierwsze skrzypce, ponieważ jej właściwości zdrowotne są tak ogromne, że zasługują na odrębny wpis, co z pewnością uczynię:). Tymczasem, lecimy z przepisem.


Dyniowa miska mocy



PRZEPIS


Składniki (na 2 porcje):


1. Pół szklanki suchej kaszy jaglanej,

2. 2 garści pokrojonej w kostki dyni Hokkaido (lub każdej innej), a jeśli akurat nie masz dyni możesz użyć batata,

3. 2 dojrzałe banany (mają wspaniały wpływ na jelita i trawienie oraz dodadzą temu daniu słodkości). Jeśli akurat ich nie masz dodaj odrobinę ulubionego, naturalnego słodzika np. miodu lub ksylitolu,

4. ½ łyżeczki cynamonu (najlepiej cejlońskiego),

5. 1 cm startego, świeżego korzenia imbiru lub większa szczypta imbiru w proszku,

6. Szczypta świeżo zmielonego pieprzu (opcjonalnie). Pieprz podkręci metabolizm i uspokoi żołądek.



Wykonanie:


1. Kaszę jaglaną przełóż na sitko i dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą. Następnie namocz ją w wodzie przynajmniej na 20 minut. Po tym czasie wypłucz ją ponownie pod bieżącą wodą i dodaj do wrzącej wody. Zagotuj,

2. Gotuj przez ok. 10 minut, nie mieszając,

3. Po 5 minutach gotowania dodaj dynię lub batata i wszystkie przyprawy,

4. Gotuj do miękkości kaszy i batata,

5. Odcedź i przełóż wszystko do blendera,

6. Zblenduj na gładką masę i przełóż do miseczki,

7. Udekoruj ulubionymi owocami, posypkami i/lub ziarnami, orzechami (u mnie mandarynka, kakao i pestki dyni).


Gotowe:).

Lekkości i smacznego:).



CZY WIESZ, ŻE..?


1. Dynia podobnie jak marchew zawiera ogromne ilości bata-karotenu – związku o silnym działaniu antyoksydacyjnym, oraz dużą zawartość witaminy A, wzmacniającej wzrok i korzystnie wpływającej na skórę, a także wzmacniającej ściany jelit,

2. Jest bogata w błonnik, dzięki któremu poprawi się zdrowie Twoich jelit i wzmocni odporność dzięki mikrobiomowi (florze bakteryjnej),

3. Jej spożywanie zbija gorączkę,

4. Jest prawdziwą bombą witaminową zawierającą witaminy z grupy B, witaminę C, E, PP, beta-karoten, a także potas, magnez, wapń, fosfor, żelazo, śladowe ilości selenu, miedzi, manganu i cynku. Im bardziej pomarańczowa barwa miąższu, tym większa zawartość karotenoidów. Dynia zawiera znikome ilości tłuszczów i białek, nieco więcej węglowodanów,

5. Badania wykazały, że dzięki dużej zawartości beta-karotenoidów częste spożywanie dyni zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu żołądka, piersi, płuc i jelita grubego,

6. Beta-karoten zapobiega też odkładaniu się złogów cholesterolowych w ścianach tętnic, chroniąc je w ten sposób przed miażdżycą, a co za tym idzie, zawałami czy udarami mózgu. Poza tym reguluje ciśnienie krwi,

7. Miąższ dyni działa przeciwwymiotnie i z tego powodu jest idealny m.in.  dla kobiet w ciąży,

8. Skórki dyni Hokkaido (na zdjęciu) oraz dyni Piżmowej są jadalne, dlatego te dynie warto jeść wraz z nimi,

9. Dynia, głównie piżmowa, ale też każda inna świetnie nadaje się do zrobienia z niej pysznego makaronu, za pomocą obieraczki julienne lub strugaczki do warzyw. To super alternatywa dla makaronu pszennego i ciekawy pomysł na obiad. Polecam!

10. Pestki dyni, oprócz tego, że zawierają podwójną ilość tych samych witamin i minerałów, co dynia, to szczególnie bogate są w cynk, dzięki któremu włosy, skóra i paznokcie pozostają zdrowe, gładkie i błyszczące. Cynk odgrywa również ogromną rolę w regulacji organów wewnętrznych, głównie serca i trzustki poprzez regulowanie ciśnienia krwi i wytwarzanej insuliny. Podnosi odporność.

11. Pestki dyni mają działanie antypasożytnicze, dlatego warto podawać je zwłaszcza dzieciom w wieku szkolnym i przedszkolnym, ponieważ ponad 80% z nich w tym właśnie wieku ma Lamblie i/lub Owsiki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © zorientowana.pl , Blogger