Lekko, wiosennie i smacznie:). Dziś w roli głównej Pan Bakłażan! Inaczej zwany oberżyną ze względu na głęboki, ciemnofioletowy kolor lub gruszką miłosną z uwagi na swój kształt. To nietuzinkowe i bardzo smaczne warzywo, które wiele osób kojarzy ze słońcem i egzotycznymi wakacjami, bo najchętniej wykorzystywane jest właśnie w kuchni śródziemnomorskiej i arabskiej. I choć jest bardzo zdrowe i można je przygotowywać na wiele ciekawych sposobów, to w naszej rodzimej kuchni nadal jest trochę niedoceniane. A szkoda, bo oprócz wielu składników odżywczych, zawiera mnóstwo antyoksydantów, jest bardzo sycące, a przy tym niskokaloryczne. Odpowiednio przyrządzone może zastąpić mięso lub grzyby. Świetnie nadaje się do smażenia, duszenia, zapiekania czy gotowania. Z bakłażana można wyczarować kolorowe sałatki i przystawki, wyśmienite, sycące zapiekanki: grecką musakę, caponatę, a także leczo, przepyszną pastę baba ghanoush, lutenicę czy bałkański ajwar oraz pizze i makarony z dodatkiem pieczonego bakłażana, które mogą być fajnym urozmaiceniem codziennego menu.
Mój pomysł na dzisiejsze danie z wykorzystaniem tego warzywa, to przepyszny, rozpływający się w ustach stek, przywodzący na myśl smak greckiego lata:). W połączeniu z maślaną, chrupiącą i soczystą kapustą pak choi w sosie miodowo musztardowym tworzy smakowite, lekkie, ale sycące i bardzo aromatyczne danie;).
Bakłażan, choć ładny i wdzięczny ma kilka zauważalnych wad. Po pierwsze bywa mocno wybredny w doborze towarzystwa. Ma dość wąskie, ale zaufane grono przyjaciół, któremu pozostaje wierny i oddany bez reszty. Należą do nich: mięso drobiowe, wieprzowe i jagnięce, pomidory świeże i suszone, papryka, cukinia, ciecierzyca, czosnek, natka pietruszki, koperek, szczypior, cząber, rozmaryn i tymianek, a także nasiona i orzechy. Równie dobrze dogaduje się z mlekiem kokosowym i sosem sojowym. To bardzo trafione, ale właściwie jedyne dodatki, które świetnie się z bakłażanem komponują, wydobywając głębię jego smaku i tworząc naprawdę udane dania.
Drugą wadą Pana Bakłażana jest to, że dużo pije;). Uwielbia bowiem tłuszcz, chla go i chłonie w nieprawdopodobnych ilościach;). Niestety, nie wychodzi mu to na dobre, bo wtedy staje się gorzki, gąbczasty, niezjadliwy i meeegaa kaloryczny. Dlatego podczas smażenia czy grillowania wystarczy posmarować patelnię, grilla lub samego bakłażana niewielką ilością oleju, aby wydobyć z niego idealny smak i konsystencję. A piec go najlepiej w całości, ze skórką, bez dodatku jakiegokolwiek tłuszczu.
Kolejną, moim zdaniem, wadą jest to, iż mimo, że to właśnie w skórce bakłażana zawarta jest największa ilość antyoksydantów i jest ona podobno jadalna, ja nie polecam tego robić, ponieważ po obróbce termicznej ta piękna fioletowa szata staje się jak plastik albo bardziej jak celuloza, której raczej nie uda się strawić ani później pozbyć z organizmu i która może być przyczyną niepotrzebnych dolegliwości żołądkowo-jelitowych.
Regularne jedzenie odpowiednio przyrządzonego bakłażana (bez skórki, nadmiernej ilości tłuszczu i w odpowiednim towarzystwie), zwłaszcza latem i wiosną, kiedy nasycony jest dużą ilością słońca może przynieść wiele korzyści zdrowotnych, zadowolić kubki smakowe, a nawet poczuć... wakacyjny klimat:).
Zapraszam po przepis;).
PRZEPIS
Składniki:
1. 1 średni, z gładką, nieuszkodzoną skórką bakłażan. Przy zakupie bakłażana zwróć uwagę na stan ogonka. Jeśli jest pod nim pleśń lub został odcięty (obrzydliwa, sklepowa praktyka!) nie kupuj go, bo to oznacza, że zaczął się psuć, ponieważ bakłażan zawsze psuje się od strony szypułki,
2. 1, 2 średnie, ciemnozielone, jędrne kapusty pak choi,
3. Niewielka łyżka masła klarowanego,
4. Kasza jaglana, kasza gryczana bądź ziemniaki jako dodatek do dania (u mnie kasza jaglana),
5. 1 ząbek czosnku,
6. Odrobina oliwy,
7. Papryka wędzona w proszku,
8. Sól i pieprz do smaku.
sos miodowo musztardowy:
1 łyżka jasnego, płynnego miodu, a jeśli nie masz płynnego, rozpuść go w kąpieli wodnej, ale w niezbyt gorącej wodzie, bo miód w wysokiej temperaturze traci swoje cenne właściwości,
2. 1 łyżeczka musztardy (u mnie dijon),
3. 1 ząbek czosnku,
4. 1 łyżeczka soku z cytryny,
5. Odrobina wody,
6. Świeżo mielony pieprz lub szczypta chili.
Wykonanie:
stek:
1. Bakłażana dokładnie umyj, osusz i pokrój wzdłuż na ok. 1,5 cm plastry. Nie odcinaj ogonka, bo to dzięki niemu miąższ się nie rozpadnie i utrzyma formę steka;),
2. Plastry bakłażana pozbaw fioletowej skórki. Możesz je odrobinę posolić i odstawić do puszczenia wody, aczkolwiek wcale nie jest to konieczne;),
3. Steki delikatnie rozbij tłuczkiem do mięsa, a następnie posmaruj odrobiną oliwy z obu stron. Przypraw przeciśniętym przez praskę czosnkiem, wędzoną papryką, pieprzem i solą. Odstaw na 10-15 minut do połączenia smaków,
4. Po tym czasie rozgrzej dobrze patelnię lub grilla elektrycznego. Nie dodawaj już żadnego tłuszczu!,
5. Piecz lub smaż z obu stron po ok. 3 minuty, do uzyskania rumianego koloru,
6. Gotowy stek wyłóż na talerz.
kapusta pak choi:
1. Kapustę dokładnie umyj i osusz. Przekrój wzdłuż, na pół razem z liśćmi,
2. Na patelni rozpuść masło klarowane i ułóż kapustę. Nie dodawaj żadnych przypraw. Smaż do momentu jej zwiędnięcia i uzyskania rumianego koloru. Powinna być dość miękka, ale nadal chrupka i soczysta,
3. Usmażoną kapustę ułóż na talerzu,
sos miodowo-musztardowy:
1. Wszystkie składniki sosu włóż do kielicha blendera i zmiksuj do uzyskania gładkiej, nie za rzadkiej emulsji.
Już na talerzu, polej kapustę gotowym sosem i dodaj pomidorki koktajlowe.
Podawaj z ulubionym dodatkiem - u mnie kasza jaglana.
Smaczności:)!
CZY WIESZ, ŻE...
1. Bakłażan to roślina z rodziny psiankowatych, która z botanicznego punktu widzenia nie jest warzywem, a owocem - dokładnie jagodą,
2. Istnieje wiele odmian bakłażana, o różnych kształtach i kolorach: oprócz fioletowego występuje również w kolorze żółtym, zielonym, pomarańczowym czy marmurkowym,
3. Wszystkie fioletowe warzywa i owoce dzięki dużej zawartości antocyjan i nasuniny (silnych przeciwutleniaczy odpowiadających za intensywny fioletowy kolor) chronią komórki przed uszkodzeniami i opóźniają ich starzenie, poprawiają pamięć, wspomagają serce i układ krwionośny,
4. Bakłażan ma działanie antynowotworowe, wykazując właściwości antyangiogenne czyli hamujące rozrost i powstawanie nowych naczyń krwionośnych,
5. Wykazuje szczególne właściwości lecznicze w stosunku do nowotworów skórnych. Mikstura z bakłażana i octu zawiera fitochemikalia, dokładnie glikoalkaloidy i glikozydy, które wnikają w głąb chorych komórek zwalczając nowotwór,
6. Zawiera duże ilości błonnika, dzięki czemu poprawia przemianę materii, detoksykuje, obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, wspomaga proces odchudzania,
7. Jest niskokaloryczny - w 100 gramach tego warzywa znajduje się tylko 30 kcal,
8. W bakłażanie można znaleźć potas, miedź, magnez oraz witaminy: A, C, K i witaminy z grupy B. Posiada także dużą zawartość soli mineralnych, szczególnie wapnia i fosforu, a także glukozy,
9. Bakłażana nie można jeść w postaci surowej, ponieważ w swoim składzie zawiera trującą solaninę, która pod wpływem obróbki termicznej przestaje być toksyczna,
10. Dzięki sporej zawartości argininy (aminokwas) bakłażan uważany jest za afrodyzjak, który podkręca libido i wzmacnia narządy płciowe,
11. W niektórych regionach Azji, takich jak Chiny i Japonia, jest uważany za symbol szczęścia i długowieczności. Natomiast we Włoszech jest często kojarzony z miłością i płodnością.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz